Dagens PS

Tryck på storbanker att sluta utrota djur

En ny rapport visar att storbankerna inte tar ansvar för att de är med och förstör miljön. Foto: Sergei Akulich/Unsplash
En ny rapport visar att storbankerna inte tar ansvar för att de är med och förstör miljön. Foto: Sergei Akulich/Unsplash
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 28 okt. 2020Publicerad: 28 okt. 2020

Nu pressas globala storbanker att sluta finansiera aktiviteter som driver växt- och djurarter till utrotning. Detta sedan en rapport rankar 50 långivare inom sektorer som utgör hot mot vilda djur och växter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Amerikanska och europeiska storbanker har sedan många år varit under uppsyn från miljöorganisationer för att deras affärer har varit bidragande till klimatförändringarna. Nu har även bankernas inblandning i förstörandet av världens biologiska mångfald börjat granskats, skriver Reuters.

Ett nätverk av forskare, som kallas portfolio.earth, som som ligger bakom rapporten “Bankrolling Extinction”, slår fast att bankerna inte har tillräckliga system på plats för att begränsa vad deras lån har för påverkan på växter och djur – som i sin tur stöder människans välbefinnande.

“Banker har börjat inse att om de investerar i sektorer som orsakar klimatförändringar så kommer det skada deras affärer,” sa Liz Gallagher, från portfolio.earth, till Reuters.

“Bankerna måste förstå att det samma gäller för att förstöra biologisk mångfald”.

Rapporten gör gällande att under förra året lånade de 50 nämnda bankerna ut och garanterade lån till ett sammanlagt värde av 2,6 biljoner dollar – inom sektorer som fiske och industriellt jordbruk, fossila bränslen och infrastrukturprojekt som – är forskarna överens om – förstör den biologiska mångfalden.

Men hos storbankerna är det munkavel på som gäller. Både Bank of America och Citigroup, bland de största storbankerna på listan, vägrade att kommentera bankernas inblandning.

En annan bankjätte, HSBC, poängterade att man i augusti i år ingick samarbete med rådgivningsföretaget inom klimatförändringar, Pollination Group, för att påbörja en förvaltningsplan som fokuserar på naturkapital, vilket kommer att värdera naturresurser som vatten, jord och luft – för att skydda naturen, istället för att förstöra den.

Läs mer: Identifiera tillväxtraketerna – taktik som går hem

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]