Dagens PS

Nattsvart första kvartal för hotellkedjan

Scandic. (Foto: TT)
Scandic Hotels (Foto: TT)
Finwire
Finwire
Uppdaterad: 09 apr. 2020Publicerad: 09 apr. 2020

Scandic Hotels vände till storförlust i första kvartalet i samband med att nettoomsättningen föll med cirka 18 procent till 3,34 miljarder kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För jämförbara enheter var minskningen cirka 17 procent.

Enligt bolaget inleddes året bra och man upplevde en försäljningsökning inom jämförbara enheter på drygt två procent under de första två månaderna. Särskilt stark var utvecklingen i Finland.

Virusutbrott snudd på halverade omsättningen

Men mot slutet av februari började beläggningsgraden sjunka på grund av coronavirusutbrottet och i mars föll omsättningen för jämförbara enheter med cirka 47 procent. Under sista veckan i mars var den genomsnittliga beläggningsnivån omkring 10 procent.

Utvecklingen har medfört att justerat ebitda för första kvartalet blir på cirka minus 180 miljoner kronor, att jämföra med fjolårets vinst på 160 miljoner kronor. Resultatet belastas av jämförelsestörande omstruktureringskostnader på cirka 190 miljoner kronor, vilka huvudsakligen relaterar till uppsägningar i den svenska verksamheten.

Scandic upprepar att det planerar verksamheten för en fortsatt låg aktivitetsnivå även under andra kvartalet för att därefter successivt återhämta sig under andra halvåret.

Bolaget släpper sin delårsrapport för första kvartalet den 29 maj.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Digitalisering & AI

AI och rättssäkerhet: Utmaningar för juridiken

22 dec. 2024
Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024
ANNONS
Spela klippet

AI och rättssäkerhet: Utmaningar för juridiken

Den digitala utvecklingen har förändrat många branscher, och juridiken är inget undantag. För advokater innebär teknologin nya arbetssätt och större tillgång till information. AI och automatiserade processer har förändrat hur man hanterar dokument, hur man söker på information och hur men genomför möten. Med digitaliseringen kan också komma med nya krav på snabbare återkoppling och […]