Lagrådet är kritiskt. Anonyma källor i regeringskansliet likaså. Kritiken gäller hur regeringen arbetar fram nya lagförslag.
Kritik: "Regeringen slarvar fram nya lagar"
Mest läst i kategorin
För snabbt och för dåligt.
Lagrådet har vid ett stort antal tillfällen varit kritiskt till nya lagförslag högerregeringen lagt fram.
Enbart under den senaste månaden har kritiken gällt nya lagar kring hemlig avlyssning, förslag kring utökade möjligheter att använda hemliga tvångsmedel och ett lagförslag kring nya möjligheter att vräka människor.
Lagrådet, skapat redan 1909, har till uppgift att granska alla viktiga lagförslag innan de behandlas av riksdagen.
I lagrådet ingår domare eller tidigare domare ur Högsta domstolen och Högsta förvaltningsdomstolen.
Ska hålla lagar lagliga
Lagrådet ska, enkelt uttryckt, se till att de lagar som stiftas är ”lagliga” och uppfyller krav på konsekvens, rättssäkerhet och står i samklang med övriga lagar.
På senare år har rådet allt mer frekvent riktat kritik mot såväl den förra S-regeringen som den nuvarande regeringen för att de lagförslag de lagt fram helt enkelt inte hållit måttet.
Kritiken har tilltagit under den regering vi har nu.
För ett år sedan slog forskare larm om att regeringen allt oftare ignorerar kritik och synpunkter från lagrådet.
”Fara för demokratin”
Om man fortsätter ignorera lagrådet riskerar Sveriges demokrati att hamna snett, menade Patrik Bremdal, docent i konstitutionell rätt.
”Det möjliggör för en regering som inte vill demokratin eller rättsstaten väl”, konstaterade Bremdal hos SVT.
”I de fall man pekat på allvarlig kritik så är det nästan hälften av fallen på senare tid där man inte följt lagrådets kritik”, sade Patrik Bremdal.
”Risken blir att vi kan få lagstiftning som strider mot vår grundlag, eller mot mänskliga rättigheter. Eller att vi får lagstiftning som lämnar över makten till domstolarna att fylla ut”.
Kritiska till snabbspår
Framförallt var Bremdal kritisk till de så kallade ”snabbspår” politiker gärna talade om och där han menade att de har en för lättvindig syn på lagstiftning.
Lagrådets medlemmar uttryckte sig mer försiktigt, även om ledamoten och justitierådet Stefan Reimer sade att han ibland undrar varför det behöver gå så snabbt.
”När lagrådet varit väldigt kritiskt har man ofta haft väldigt korta remisstider”, påpekade Reimer.
Ny kritik
Nu kommer kritiken inifrån regeringskansliet.
Regeringen rundar hörn och gör hellre saker snabbt än rätt, är åsikterna bland 4 835 opolitiska anställda som har sällskap av 204 politiskt tillsatta.
Tjänstepersoner berättar hos SvD att arbetsmiljön blivit alltmer ansträngd sedan Ulf Kristerssons regering tillträdde.
När personalen ska skatta sin arbetsbelastning i en så kallad pulsmätning tycker färre än hälften att den är rimlig.
Snabbhet egenvärde
Källor till tidningen säger att istället för att i högt tempo göra något så bra som möjligt, har den nya ledningen vänt på premissen och vill att de ska göra det som går så snabbt som möjligt.
Det är tydligt att ”snabbhet hade ett egenvärde i sig för den politiska ledningen. Att göra rätt sak på rätt sätt var underordnat”, är betyget.
”För tajt tidsplan”
Det är framförallt statssekreterare och politiskt tillsatta som ligger på och vill att tiden ska pressas i allt och att man därför ska runda hörn.
”En källa beskriver det som att Tidöavtalet satt en för tajt tidsplan och att Ulf Kristersson vill kunna ”hålla presskonferenser om nya åtgärder varje vecka”, skriver SvD.
Läs mer:
Lagrådet sågar regeringens plan för Cementa. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.