Dagens PS

Kaos – halvledarbrist stoppar fabrik efter fabrik

Bilindustrin är en av de branscher som plågas mest av bristen på halvledare
Bilindustrin är en av de branscher som plågas mest av halvledarbrist. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 29 aug. 2021Publicerad: 29 aug. 2021

Halvledarbrist fortsätter att skapa kaos inom bilindustrin. Nu stoppar Daimler produktionen i Tyskland och Ungern och i onsdags fick Volvo Cars stänga den andra fabriken. Nu larmar leverantörerna om att flödet till bilindustrin inte längre fungerar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tyska fordonskoncernen Daimler pausar produktionen i flera av sina tyska och ungerska fabriker nästa vecka. Hur många anställda som blir påverkade framgår inte.

Hela bilindustrin är drabbad av bristen på halvledare och Volvo Cars pausade först fabriken i Torslanda och sedan även produktionen i Skövde tidigare den här veckan.

I tisdags gick underleverantören Bosch ut och larmade om att produktionskedjan i bilindustrin inte längre fungerar på grund av bristen, skriver CNBC.

Harald Kroeger som sitter i Bosch styrelse, konstaterar i en intervju med CNBC att tillgången på halvledarkomponenter har trutit de senaste åren, eftersom nära nog all elektroniktillverkning har ett behov av dem. Detta har sammanfallit med coronarestriktioner som stängt ned tillverkningen.

Tillverkningen har dessutom varit koncentrerad på ett fåtal aktörer.

Bosch ledning insåg redan för några år sedan att det skulle uppstå en halvledarbrist, och har sedan en månad fått igång egen tillverkning. Det kommer emellertid inte räcka för att täcka efterfrågan.

Också den japanska halvledarleverantören Rohm har förklarat att krisen blir långdragen.
Alla våra produktionsfaciliteter har gått på full kapacitet sedan september förra året, men orderstocken är överväldigande. Jag tror inte vi kan tillgodose den nästa år”, sade vd Isao Matsumoto till Bloomberg News, enligt Dagens Industri.

Läs också:

Halvledarjätte ökar sina priser
Halvledarbristen väntas bli utdragen

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]