USA:s ekonomi går bättre än någonsin. Inkomstnivån ökar, arbetslösheten minskar och allt är frid och fröjd. Men vad händer med arbetarna när kapitalismen moderniseras?
Guardian: Tomma löften i möjligheternas land
Mest läst i kategorin
Samåkningsappen Uber har precis börsnoterats, och investerarna flockas – men är det på bekostnad av bolagets förare? I en debattartikel i The Guardian skriver Robert Reich om USA, “möjligheternas land”, som upplever en övergång till en så kallad “gigekonomi”. Enligt Reich gömmer det sig förtryck och utnyttjande av arbetarklassen bakom den trendiga termen.
Utvecklingen på arbetsmarknaden går mot fler konsultjobb och visstidskontrakt, mer frilans och projektanställningar. Arbetslösheten är lägre än någonsin, men statistiken motsvarar inte hälsan i USA:s arbetskraft – att bara leva för nästa lön kan vara en enorm stress för vem som helst, menar Reich.
Allt färre har fast anställning, med allt vad det kan innebära i form av stabil inkomst, sjukförsäkring och pensionsförmåner. På Google är det bara hälften av alla medarbetare som är heltidsanställda, enligt artikeln. Med snabbare och billigare arbetskraft håller “gigekonomin” på att rasera den etablerade arbetsmarknaden, menar Reich. Den ekonomiska risken vid en anställning håller på att förflyttas från företaget till individen, och det är farligt.
“Om USA fortfarande hade ett arbetsmarknadsdepartement skulle det vara i full färd med att stoppa den här utvecklingen” skriver Robert Reich.
Han menar att Donald Trumps näringslivspolitik skadar Amerikas arbetarklass. Det tunna och förlegade välfärdssystemet täcker inte in arbetare utan fast anställning, och när den nya “gigekonomin” gör kapitalismen än mer oförsonlig är det många som lämnas i sticket.
Så länge staten inte ingriper och gör det säkrare att studsa mellan olika projekt, arbetsplatser och organisationer så kommer den nya trenden bli kortlivad. USA:s näringsliv kommer att ta skada, och löftet om en ekonomi som håller i tillväxten kommer aldrig att infrias, avslutar Reich.