Bara tre av tio som utsatts väljer att berätta, enligt ny rapport.
Finansanställda tiger om sextrakasserier
Mest läst i kategorin
“Det är väldigt tråkigt, det indikerar ju att man antingen inte vet att arbetsgivaren har rutiner för att hantera detta, eller att man tror att det inte spelar någon roll för att det inte händer något om man berättar”, säger Ulrika Boëthius, Finansförbundets ordförande, till SvD Näringsliv.
Finansförbundet har frågat 4.000 medlemmar om de någon gång under det senaste året utsatts för kränkningar eller trakasserier.
Tio procent svarade att de antingen blivit utsatta för det ena eller det andra medan två procent uppgav att de blivit utsatta för sexuella trakasserier.
Men den sistnämnda siffran blev högre när de blev upplysta om vad som är sexuella trakasserier, då svarade sex procent att de utsatts för det och bland kvinnor steg siffran enligt Svenska Dagbladet till åtta procent.
“Det indikerar att det finns en kunskapsbrist. Att man inte är säker på att det där som hände mig faktiskt var att betrakta som sexuella trakasserier”, säger Ulrika Boëthius.
Fackets undersökning i finansbranschen visar enligt artikeln att det oftast är en kollega eller chef som ägnar sig åt trakasserier och att det i 67 procent av fallen är en kollega som begår sexuella trakasserier. I 31 procent av fallen som rör sexuella trakasserier är det en chef.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.