Dagens PS

FI säger nej till upphävd sekretess

FI säger nej till förslag om upphävd sekretess
Utredaren Stefan Holgersson lämnar över sina förslag om upphävd sekretess till justitieminister Gunnar Strömmer. (Foto: Henrik Montgomery/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 13 dec. 2024Publicerad: 13 dec. 2024

Finansinspektionen säger nej till förslaget om utökat informationsutbyte mellan myndigheter. ”Det krävs en djupare analys”, menar FI.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I början av september i år lade utredningen om förbättrade möjligheter till informationsutbyte mellan myndigheter, fram ett delbetänkande.

”Vi har i denna del haft i uppdrag att kartlägga behovet av att myndigheter får förbättrade möjligheter att utbyta information med varandra i syfte att särskilt förhindra, förebygga, upptäcka, utreda och ingripa mot fusk, felaktiga utbetalningar, regelöverträdelser och brottslighet”, skrev man då.

Uppdraget har bland annat varit att ”lämna förslag på en generell bestämmelse som gör det möjligt att lämna uppgifter som omfattas av sekretess till skydd för enskilda till en annan myndighet, såväl på begäran som på eget initiativ”.

Där har man då gjort en översyn av vilka bestämmelser om sekretess som ”kan behöva upphävas eller ändras” inför en generell sekretessbrytande bestämmelse.

”Helt avgörande”

”För att trycka tillbaka den organiserade brottsligheten är det helt avgörande att centrala aktörer kan dela information på ett effektivt och enkelt sätt. I dag finns alltför stora hinder för detta – myndigheter och andra aktörer vågar inte dela information med varandra”, sade justitieminister Gunnar Strömmer på regeringens pressträff om utredningen.

Förslagen om att bryta upp sekretessen generellt har fått både ros och ris.

För socialtjänsten och inte minst skolkuratorerna innebär det stora förändringar, konstaterade Socionomen.

Regeringen vill ”att statliga myndigheter, kommuner, regioner och skolor ska bli skyldiga att lämna ut relevanta uppgifter till de brottsbekämpande myndigheterna. Informationen ska delas både på eget initiativ, och på begäran av brottsbekämpande myndighet”, var sammanfattningen där.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Förslaget ”problematiskt”

Monica Engström, socialrättsjurist på Akademikerförbundet SSR, såg förslaget som ”problematiskt”.

”Det är omfattande och jag menar att regeringen går väl långt utifrån vad som kan anses vara integritetskränkande. Regeringen pratar om ett utökat informationsflöde men det är ett väldigt ensidigt flöde. Inget handlar om att polisen ska dela mer information med exempelvis socialtjänsten”, konstaterade hon.

Nu menar Finansinspektionen att tanken bakom utredningens förslag är bra – men ofärdiga.

”Det krävs en djupare analys i flera avseenden. Vi kan därför inte tillstyrka förslaget i dess nuvarande form”, skriver FI i sitt remissvar.

Positivt – men…

”FI ställer sig positiv till förbättrade möjligheter för myndigheter att utbyta information med varandra i syfte att förhindra, förebygga, upptäcka, utreda och ingripa mot fusk, felaktiga utbetalningar, regelöverträdelser och brottslighet”, påpekar man.

Men ”för att säkerställa att en generell sekretessbrytande bestämmelse är ändamålsenlig och inte leder till oönskade konsekvenser krävs dock enligt FI en djupare analys i flera avseenden. FI kan därför inte tillstyrka förslaget i dess nuvarande form”, är slutsatsen.

Regeringen: Bort med sekretess mellan myndigheter. Dagens PS

ANNONS

Friskolors ekonomi och betyg “bör vara offentliga”. Dagens PS

Informationsutbyte trots sekretess: Så ska nya lagen minska penningtvätt. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS