Dagens PS

"Export drabbad av hjärtstillestånd" – EKN

Göteborgs hamn
Containrar väntar på att levereras från Göteborgs hamn. (Foto: TT)
Marc Malmaeus
Marc Malmaeus
Uppdaterad: 10 juli 2020Publicerad: 10 juli 2020

Ett av tre exportföretag i Sverige uppger att deras export kraftigt har minskat eller stannat upp helt. “Man kan säga att de här företagen drabbades av hjärtstillestånd i våras”, säger Carl-Johan Karlsson från EKN, som ligger bakom den nya studien.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Statliga Exportkreditnämnden, EKN, publicerar en ny studie som visar att ett av tre exportföretag uppger att deras export helt stannat av eller minskat kraftigt. Det skriver DN.

Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora bolag på EKN, säger att utvecklingen i höst är av största vikt.

“Nu hoppas vi att efterfrågan kommer igång på nytt efter sommaren”, säger han till TT.

EU uppmärksammade risken

TT har talat med industribolaget Quintus Technologies, där runt 98 procent av tillverkningen går på export. Företagets försäljning har nästan halveras och de har varit tvungna att göra betydande nedskärningar.

“Tyvärr har vi också tvingats säga upp personal, vi har gått från 260 till 175 anställda. De flesta har fått gå från våra anläggningar i Västerås men vi har också sagt upp medarbetare vid våra dotterbolag i USA och Kina, säger företagets vd Jan Söderström till TT.

Tidigare under veckan publicerade EU-kommissionen en rapport där man pekade ut Sveriges minskade export som ett riskområde. “Exportindustrierna har erfarit en stark tillbakagång då gränsöverskridande värdekedjor brutits”, stod det bland annat.

Läs mer: EU gör mörk prognos – men rosar Sverige

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]