Dagens PS

Enorm utmaning att vaccinera svenskarna

Det kan bli stora utmaningar att vaccinera svenskarna framöver. (Foto: TT)
Det kan bli stora utmaningar att vaccinera svenskarna framöver. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 26 nov. 2020Publicerad: 26 nov. 2020

Vaccinet kommer snart, men det blir inget lätt arbete att vaccinera miljoner svenskar. Just nu pågår ett intensivt arbete hos regioner och myndigheter – för att få allt på plats till årsskiftet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Regeringen har hittills tecknat fyra vaccinavtal, och om vaccinen blir godkända är det tillräckligt för att kunna vaccinera hela den svenska befolkningen mot covid-19, med start tidigt nästa år.

Det blir dock endast riskgrupper, personer över 70 år samt vård- och omsorgspersonal, som till en början får tillgång till vaccin, enligt Folkhälsomyndigheten.

Det rör sig om sammanlagt drygt 2,6 miljoner människor.

En stor utmaning

Folkhälsomyndigheten ansvarar för upphandlingen om hur vaccinen levereras till regionerna inom Sverige, medan vaccinsamordnaren ser till att läkemedlen kommer in i landet – från företagens lager på kontinenten.

“Att organisera det här rent praktiskt är en utmaning. Allt är görligt och det är en fråga om planering. Men har vi lyckats få fram vaccin på nio, tio månader i hundratals miljoner doser, då får det här bara fixas helt enkelt,” säger vaccinsamordnaren Richard Bergström till TT, enligt DN.

Nu arbetar landets 21 regioner för fullt med att få logistiken på plats med leverans, förvaring och vaccinering.

Redan hårt ansträngda

Regionerna är redan hårt ansträngda vad gäller masstestningen för covid och många har redan brist på både resurser och personal.

ANNONS

“Det är en pressad tidsplan som kräver mycket av regionerna,” säger Emma Spak, sektionschef för vård- och omsorgsfrågor på Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.

“Vaccination och testning är två olika processer att bygga upp. Regionerna arbetar hårt för att kunna säkra att de kan genomföra vaccinationerna,” säger hon.

Folkhälsomyndigheten uppskattar att allmänheten som inte tillhör riskgrupperna – kan börja vaccineras till sommaren. Emma Spak ser positivt på att den tidsplanen håller.

Men då måste vaccinen godkännas, och komma regionerna tillhanda vid årsskiftet.

Vem som ska betala för alla extrakostnader som regionerna kommer få i form av personal, administration och externa leverantörer, är än så länge oklart. Det är även oklart om vaccinet kommer vara gratis eller inte.

Läs mer: Vilken mardröm – tredje coronavågen redan igång

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS