Netflix-dokumentären Seaspiracy har rört om i fiskgrytan ordentligt. Filmen har vänt blickarna mot en ohållbar industri och fått många att aldrig röra fisk- och skaldjur igen. Samtidigt hävdar kritikerna att Seaspiracy tummat på sanningen. MSC som är med i filmen svarar på kritiken som riktas mot organisationen.
Efter Seaspiracy – nu svarar organisationen på kritiken
Mest läst i kategorin
Du har antagligen inte missat Seaspiracy som sedan den släpptes i mars – redan seglat upp som en av de mest populära dokumentärerna i Netflix historia, som fått till följd att många seafood-dyrkare nu lovat att bli veganer.
Fiskeindustrin svartmålas
Under 90 minuter målas den globala fiskeindustrin upp som orsaken till att världens fiskbestånd har kraschat, och att fiskstimmen 2048 har bytts ut mot stora plastansamlingar – även de mestadels orsakade av fiskeindustrin som lämnar efter sig nät och andra fiskeredskap.
Samtidigt som Seaspiracy hyllas har den också fått kritik.
Bland annat för påståendet att all fisk i haven kommer vara slut 2048.
Faktafel
Uppgifterna i filmen är hämtade ur en rapport från 2006 där marinbiologen Boris Worm påstår att haven skulle vara tömda på fisk 2048.
Tre år senare hade Boris Worm ändrat sig och sa att han skulle “hålla ett seafood-party” samma år istället, skriver The Guardian.
Ett annat påstått faktafel handlar om var majoriteten av plasten i haven kommer från. Enligt en Greenpeace-rapport från 2019 så kommer 80 procent av plasten i havet från världens floder som tar med sig plastskräp på sin väg till havet, istället för från fiskeindustrin som påstås i filmen.
Tidsfråga innan kraschar
Oavsett om vissa fiskbestånd har återhämtat sig så har trycket från fiskeindustrin lett till att det bara är en tidsfråga innan fisken verkligen tar slut. Det säger Paul Watson – grundaren av Sea Shepherd, en miljöorganisation med aktivister som skyddar havets invånare.
“Det spelar ingen roll om det är 2048 eller 2078. Poängen är att det kommer att krascha – och det finns inget hållbart kommersiellt fiske någonstans i världen”, säger han till Green Queen.
Det uttalandet går emot vad MSC, eller Marine Stewardship Council, hävdar. Organisationen blir precis som en rad andra organisationer beskyllda i Seaspiracy för att vara köpta av fiskeindustrin.
“Nej det stämmer inte. Det går inga pengar från fiskeindustrin till MSC”, säger Linnéa Engström på MSC som ansvarar för Östersjöregionen och Skandinavien, till Dagens PS.
Hållbara fisken
Enligt Linnéa Engström är haven inte alls utfiskade överallt utan det finns hållbara fisken.
“En av de fantastiska sakerna med våra hav är att fiskbestånden kan återhämta sig, om de förvaltas hållbart på lång sikt, säger hon och ger exempel på den patagoniska tandfisken i Södra Oceanien som nästan utrotades innan den återhämtade sig vid införandet av hållbar förvaltning.
“Hållbart förvaltande av våra stora tonfiskbestånd globalt ökar också och är en framgång.”
Hur ställer ni er till kritiken från Seaspiracy?
“Vi instämmer helt och fullt i att mer uppmärksamhet måste ägnas åt krisen med överfiske, men dokumentären skildrar inte vårt arbete på ett trovärdigt sätt”, säger Linnea Engström och fortsätter:
“I motsats till vad filmskaparna säger är certifiering inte en lätt process, och vissa fisken spenderar många år att förbättra sin praxis för att nå vår standard. Vår analys visar att de allra flesta fiske som utvärderas mot våra kriterier inte uppfyller dessa, och behöver göra betydande förbättringar för att erhålla sin certifiering.”
Miljarder människor beroende av fisk
Regissören Ali Tabrizi och teamet bakom Seaspiracy är veganer och har fått många fiskätare på nya tankar. Men det tar inte bort det faktum att tre miljarder människor världen över, enligt WWF, fortfarande är beroende av fisk- och skaldjur för att täcka sitt proteinbehov. Ofta rör det sig om fattiga människor som inte har andra alternativ.
Då behövs hållbara fisken framöver menar MSC.
“Eftersom den globala befolkningen kommer att uppgå till 10 miljarder år 2050 är behovet att nyttja våra naturresurser mer ansvarsfullt större än någonsin”, avslutar Linnea Engström.
Läs mer: Här klyvs aktivistbåten av arga valfångare
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.