Dagens PS

Kyrka delade ut mat till hemlösa – fick böter

Kyrka bötfälld för att ha delat ut mat till hemlösa
”Jesus kommer snart” – men skulle riskera böter i Göteborg. Där har Smyrnaförsamlingen bötfällts för att ha delat ut mat till hemlösa. (Foto: Lars Pehrson/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 07 dec. 2024Publicerad: 07 dec. 2024

Man kan tycka att församlingar som delar ut mat till hemlösa gör något bra. Man kan också ge dem böter. Så här gick det i Göteborg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Karl Bertil Jonsson är i riskzonen eftersom han delar ut gåvor varje jul. Han kan, möjligen, klara sig genom att det inte i huvudsak handlar om mat.

Julens centralgestalt Jesus ligger däremot definitivt illa till. När han fick 5 000 människor mätta genom att fördela fem bröd och två fiskar till dem, dessutom på icke stadsplanelagd mark, var det definitivt illegal matutdelning.

Motsvarande aktivitet har just kostat Smyrnaförsamlingen i Göteborg 75 000 kronor i böter.

I Frihamnskyrkan i Göteborg har Smyrnaförsamlingen i ett års tid delat ut matkassar till hemlösa, skriver Dagen.

Det har man, utan att fundera på saken, gjort utan tillstånd vilket miljöförvaltningen i Göteborg upptäckte vid en inspektion.

Detta klassas som ett brott mot livsmedelslagen och har nu gett församlingen 75 000 kronor i böter.

Regelbundet och med mat

Karl Bertil Jonsson ägnar sig åt dylik verksamhet med regelbundenhet, Jesus gör det med livsmedel. Det är de två orsaker som gör att de skulle vara i farozonen om Livsmedelsverket fick mer att säga till om retroaktivt.

”Om verksamheten innefattar hantering av mat och den sker med kontinuitet, och viss grad av organisation – som det så fint heter på byråkratiska – ska den anmälas till kommunen”, säger Alexander Sobestiansky, inspektör hos Livsmedelsverket, till Dagen.

ANNONS

Mat är mat och kravet på kontinuitet är inte heller särskilt svårt att snubbla på, kan vi konstatera.

”Bara genom att man överlämnar mat på något sätt så hanterar man mat, det handlar ju om att all livsmedelshantering ska stå under kontroll. Gränsen för kontinuitet är ganska låg, gör man något fyra-fem dagar i sträck eller en gång i månaden så är det med kontinuitet”, berättar Sobestiansky.

ANNONS

Senaste nytt

”Räcker att man är en kyrka”

Att det sker organiserat ligger också Jesu efterföljare i fatet.

”För att uppfylla viss grad av organisation räcker det med att man är en kyrka eller församling som står bakom”, är beskedet.

Inte heller är det någon skillnad på en krögare som säljer coeur de filet provencale för höga belopp och en kyrka som delar ut mat till hemlösa, i lagens ögon.

”Man kan säga så här, hanterar man mat ska man kontakta kommunen och fråga om man behöver registrera verksamheten eller inte. När det gäller lagstiftningen så finns det inget som skiljer en kyrka från vilken krögare som helst”, konstaterar Alexander Sobestiansky.

Kräver reviderad bibel?

I värsta fall får vi väl stämma i bäcken genom att skriva om julevangeliet i Lukasevangeliet.

ANNONS

”Och det hände vid den tiden att från Livsmedelsverket utgick ett påbud att alla församlingar skulle registrera vad de gjorde för de fattiga”, skulle väl kunna bli den moderna versionen?

Swisha kollekten – då blir vi generösa. Dagens PS

AI-Jesus ska frälsa kyrkan: “Förmågor som pastorer inte har”. Dagens PS

Kyrkoförsamling startade bolag – passerar 100 miljoner i omsättning. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS