Ökningstakten i antalet insjuknade i coronaviruset covid-19 i Sydkorea går ner. DN berättar om landets uppenbart framgångsrika recept mot farsoten, som nu håller världen i schack och skickar ner börsmarknaderna på historiska bottennivåer.
EXTRA: Covid-19 stöter på patrull från mirakelkur
Mest läst i kategorin
Till skillnad mot Kina använder inte Sydkorea av tvångsmetoder för att stoppa virusets framfart och på fredagen uppgår antalet nya bekräftade fall, enligt artikeln, till 110 vilket uppges vara det lägsta på tre veckor. I Sydkorea tuffar livet på utan att hela städer sätts i karantän med massisolering av befolkningen. Inte heller är transporterna inställda eller barriärer resta vid stadsgränserna på motorvägarna, framgår det.
Omfattande testprogram
Hemligheten med Sydkoreas lyckosamma kamp mot corona är i stället många tester med rikligt med testkliniker/laboratorier runt om i landet. 140.000 människor har möjlighet att testa sig per vecka – 20.000 testas enligt DN i nuläget dagligen – tack vare modern teknik. Fyra inhemska företag gavs licenser för att ta fram testutrustning.
Där till görs en omfattande smittspårning, sjuka behandlas i ett tidigt skede och informationen till medborgarna är intensiv.
SVT uppger att företagen som nu tar fram testkiten, där de som testas får svar redan inom sex timmar, försöker öka produktionen, bland annat på grund av stor efterfrågan från inte minst USA.
“I det högteknologiskt utvecklade landet Sydkorea med 50 miljoner invånare har privata aktörer lanserat appar där man kan se var smittade personer befinner sig. Officiella data om kön, ålder och geografisk position av smittade registreras i apparna”, enligt SVT Nyheter.
“På fredagen hade 7.979 personer i Sydkorea smittats och 333 tillfrisknat. Men det som framför allt sticker ut är att bara 67 har dött. Det ger Sydkorea en dödlighet på 0,7 procent i viruset, jämfört med 3,4 procent i världen, enligt WHO”, berättar Dagens Nyheter och förklarar att även Sydkorea stängt skolor, uppmanat människor att jobba hemifrån och undvika folksamlingar.
Stora evenemang ställs in, precis som i Sverige, och i hissar finns handsprit samtidigt som budskapet till folket är att tvätta händerna.
Dramatisk nedgång av nya fall i Kina
Det bör sägas att positiva nyheter nu även kommer från Kina. Kinas epicentrum för coronaviruset staden Wuhan hittar allt mindre antal fall av coronaviruset.
Under fredagen registrerades fem nya fall, ned från åtta dagen före. Det innebär att siffran är under tio i två raka dagar, rapporterar Reuters enligt Finwire.
Kina hyser gott hopp om att vinna striden mot coronaviruset och nå sina ekonomiska mål. Det säger Xi Jinping, som är generalsekreterare i Kinas kommunistiska parti, i ett samtal med FN:s generalsekreterare António Guterres, enligt Reuters som hänvisar till statlig media i Kina.
Jinping uppger att Kina fortsätter stärka insatserna för att hålla smittan under kontroll. Han uppger också att Kina fortsätter att arbeta med att stärka landet ekonomiskt och socialt. Kina har tidigare sagt att man bedömer att viruset har toppat i landet.
Knappt 5.000 döda i viruset globalt
Antalet smittade av coronaviruset globalt har på fredagen beräknats till 134 769. Dagen innan var noteringen 126 380, rapporterar Finwire.
Antalet döda av viruset är nu beräknat till 4 983. Dagen innan var noteringen 4 634.
Tillfrisknade personer har beräknats till 70 388. Dagen innan var noteringen 68 307.
Det framgår av information under morgonen från Worldometer. Sifferunderlaget hos Worldometer uppdateras kontinuerligt.
Global | fredag | torsdag |
Coronavirus, antal smittade | 134 769 | 126 380 |
Coronavirus, antal döda | 4 983 | 4 634 |
Coronavirus, tillfrisknade | 70 388 | 68 307 |
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.