Dagens PS

90-årig hemlig "spargris" skapar politiskt storbråk

Den 90 år gamla fonden startades med en donation på 1 miljon pund och ambitionen att kunna betala av hela Storbritanniens statsskuld i ett svep. OBS! Bilden är tagen i ett annat sammanhang. (Foto: TT)
Den 90 år gamla fonden startades med en donation på 1 miljon pund och ambitionen att kunna betala av hela Storbritanniens statsskuld i ett svep. OBS! Bilden är tagen i ett annat sammanhang. (Foto: TT)
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 30 maj 2018Publicerad: 30 maj 2018

Den undangömda förmögenheten ska vara värd över 5,5 miljarder kronor. Men nu vevar politikerna friskt i debatten om vart pengarna ska gå.

ANNONS

Mest läst i kategorin

En hemlig brittisk “spargris” – som den kallas i brittiska medier – rör upp känslorna mellan Labour och Tories just nu, rapporterar bland annat Svenska Dagbladet.

Bakgrunden är en fond som startades 1928 vid namn The National Fund for the Redemption of the National Debt vars syfte, precis som namnet avslöjar, var att fungera som en buffert och för att betala av Storbritanniens statsskuld. Fonden startade med en donation på 1 miljon pund men har i dag växt betydligt till ett värde på ungefär 5,5 miljarder kronor.

Men nu har politikerna i Storbritannien hamnat i ett infekterat storbråk, uppger SvD Näringsliv. Medan landets kronjurist Jeremy Wright vill plocka ut motsvarande 4,6 miljarder kronor från fonden för att betala av en del av statsskulden sätter sig partiet Labour på tvären. Oppositionspartiet vill i stället att pengarna ska gå till välgörenhet.

Enligt SvD var tanken från början att fonden skulle kunna betala av landets statsskuld i ett svep. Men det kan bli svårt, förklarar SvD – statsskulden ligger i dag på över 20 biljoner svenska kronor.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]