Volvo Cars ledning kan göra ett optionsklipp på 100-tals miljoner kronor vid börsintroduktionen.
Redan i dag är optionerna värda 154 miljoner – och kan mångdubblas när Volvo gör börsdebut.
Exakt hur många optioner vd Håkan Samuelsson äger är hemligt.
– Programmet startades 2015 och sedan dess har medlemmar av företagets styrelse och ledningsgrupp, för egna pengar, investerat i warranter, det vill säga andelar i Volvo Personvagnar AB. Detta är privata investeringar, som gjorts till marknadsvärde, säger Volvo Cars i en kommentar.
Volvotopparnas jätteklipp - kan tjäna 100-tals miljoner
Mest läst i kategorin
Volvo Cars har haft en fantastiskt fin utveckling de senaste åren och slagit både resultat- och försäljningsrekord. Första halvåret i år satte Volvo nya vinst- och försäljningsrekord med 13,7 miljarder kronor i vinst och 380 757 sålda bilar. Under Håkan Samuelssons ledning har bolaget blivit Sveriges största arbetsgivare med 25 000 anställda.
Börsvärdet kan bli 172 miljarder
Under onsdagen kom uppgifter om att börsintroduktionen är nära förestående, och det spekuleras i ett börsvärde vid introduktionen på 20 miljarder dollar, motsvarande 172 miljarder kronor.
För delar av Volvos ledning, med vd Håkan Samuelsson i spetsen, kan börsnoteringen bli en god affär. När Volvos hårt pressade ekonomi började vända uppåt år 2015 utfärdades ett optionsprogram till den högsta ledningen och styrelsemedlemmar.
Totalt fick ledningen köpa 1359 optioner i Volvo Car AB. Varje teckningsoption gav rätt till att köpa en aktie i Volvo vid en eventuell börsintroduktion. Enligt Volvos årsredovisningar har ledningen redan gjort en rejäl vinst på optionerna. Men det verkliga klippet kan komma vid introduktionen, visar beräkningar som Dagens PS har gjort utifrån officiella uppgifter i Volvos redovisning och det uppgivna värdet vid börsintroduktionen.
Gått upp 472 procent
Under de sex år som gått sedan optionsprogrammet infördes har flera personer slutat och fått sälja tillbaka sina optioner till Volvo. I dag finns det kvar 567 optioner, enligt årsredovisningen för 2020. 420 av optionerna ägs av vd och styrelsen. Exakt hur många som tillhör vd Håkan Samuelsson är hemligt.
Optionerna som från början kostade 26,9 miljoner för Volvotopparna att köpa är idag värda 154 miljoner kronor, enligt årsredovisningen. En värdestegring på 472 procent på sex år, men den värderingen är gjord innan börsnoteringen.
Inför börsintroduktionen finns 51 miljoner aktier i Volvo Car AB, optionsprogrammet är dock baserat på 100 000 aktier som var det som gällde 2015, före split och fondemission. Om börsvärdet på 172 miljarder kronor skulle bli verklighet kan det innebära att varje option blir värd 1,72 miljoner kronor.
Får betala ”strike price”
Det skulle kunna innebära att hela optionsprogrammet kan vara värt 975 miljoner kronor. En hake är att Volvotopparna måste betala ett så kallat ”strike price” för varje aktie när de utnyttjar sina optioner och köper aktier. Det priset är okänt och ska dras bort från värdet på 975 miljoner. Volvo valde till en början att inte kommentera Dagens PS frågor om värdet på programmet, men säger i en ny kommentar efter att artikeln publicerats att siffran 975 miljoner är ”grovt felaktig”.
– Volvo Cars har inte något optionsprogram utan ett så kallat warrant-program, som ger köparen rätt att köpa en andel i Volvo Personvagnar AB. Programmet startades 2015 och sedan dess har medlemmar av företagets styrelse och ledningsgrupp, för egna pengar, investerat i warranter, det vill säga andelar i Volvo Personvagnar AB. Detta är privata investeringar, som gjorts till marknadsvärde. Sedan 2015 har det skett en värdeutveckling i Volvo Personvagnar AB och de andelar som ägs av styrelse och ledning är idag mer värda än när programmet inleddes 2015. Uppgiften om att de 567 warranterna skulle vara värda över 975 miljoner vid en värdering av Volvo Cars på SEK171 miljarder är grovt felaktig. Volvo Cars warrant-program marknadsvärderas flera gånger om året och följer värdeutvecklingen på Volvo Cars, uppger Media Relationer hos Volvo Cars i en andra kommentar till artikeln.
Volvo Cars ägs i dag till 99 procent av Zhejiang Geely Holding Group som i sin tur ägs av kinesiske bilkungen Li Shufu och hans son. Pensionsbolagen AMF, Första AP-Fonden och Folksam äger preferensaktier motsvarande 0,99 procent av bolaget som kan omvandlas till stamaktier vid en börsnotering.
Optionsprogram kan bli mycket lönsamma för personer i ledande ställning i företag som börsnoteras. När Spotify börsintroducerades blev teknikchefen Gustav Söderström Sveriges bäst betalda person tack vare optioner, med en inkomst av tjänst på 332 miljoner kronor. Optionsprogrammet kan också vara utformat så att vinsten beskattas som inkomst av kapital med en skattesats på 30 procent.
LÄS MER: Fotopojken som blev bilkung över Volvo – sagan om Li Shufu.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bilförsäkringar.