Dagens PS

Vilka trafikregler gäller för polisen?

luftfria
Bilden föreställer ett iscensatt trängande fall. (Foto: William Koitrand)
Karl Cajmatz
Karl Cajmatz
Uppdaterad: 16 okt. 2023Publicerad: 19 juli 2022

Efter att ha blivit omkörd av en omålad Volvo XC70 i en rasande fart, utan blåljus och sirener men blinkandes med helljuset, frågade jag mig: hur får polisen egentligen bete sig i trafiken?

ANNONS

Mest läst i kategorin

Jag ställde frågan till en vän, vars bättre hälft arbetar som poliskonstapel. Han hade en teori om hur det förhöll sig: polisen får bortse från diverse trafikregler, även utan blåljus, och det finns olika grader av brådska.

Svaret fick mig att ställa om frågan till en faktisk polis, som förklarade hur det verkligen förhåller sig. Poliserna utbildar sig för att få tillgång till befogenheter knutna till polisfordonet i tre steg.

Polisens särskilda trafikregler vid normal tjänsteutövning

Redan helt vanlig patrullering tillåts polisen köra på platser där bilar vanligtvis inte är välkomna. Det kan handla om gång- och cykelbanor i parker, där man får köra max 30 kilometer i timmen, eller gågator, där det är gångfart som gäller.

Vidare får polisen köra mot enkelriktat och där det råder förbud mot motortrafik eller infart. Polisbilar får också köra i miljözon klass 3, där vanliga bilar bara får vara om de går på el, vätgas eller fordonsgas.

ANNONS

Senaste nytt

Brådskande ärenden medger fortkörning

När arbetsuppgiftens prioritet kräver lite snabbare ryck än cykelbanans 30 knyck, och det under omständigheterna är lämpligt, får polisen lov att bryta mot den skyltade hastighetsbegränsningen.

Det här kräver utbildning utöver den som gäller för att få köra i grönområden, där man till exempel lär sig att blinka med helljuset. Troligtvis får man sig också lära sig om hur en bil beter sig under högre påfrestningar än de som hör vardagskörningen till.

Blåljusen slås på i trängande fall

ANNONS

Det är endast i akuta lägen som blåljus och sirener får användas, men något krav på användning av endera signal finns bara om polisen vill påkalla fri väg. Ofta finns förstås skäl att röra sig mer inkognito, även om fallet skulle vara trängande.

Eftersom det som kallas trängande fall kan dyka upp när som helst måste alltid en av poliserna i bilen ha behörighet för den typen av körning. Trängande fall tillåter nämligen ganska omfattande avsteg från annars rådande trafikregler. Därför brukar också längden på de sträckor som färdas begränsas genom att man endast anropar bilar som är i närheten av målet.

I trängande fall får polisen alltså köra mot rött, rulla förbi stoppskyltar, köra om där det råder omkörningsförbud och kombinera körbanor på ett sätt som annars skulle kosta en körkortet. Allt sådant måste förstås ske med förnuft.

Vi vanliga dödliga, som slipper lägga oss i polisens trängande fall annat än för att maka på oss, får också köra polisbil med blåljus och sirener. Det måste förstås ske på inhägnat område.

Här kan man läsa mer om vilka trafikregler polisen omfattas av och hur.

Här finns mer att läsa på ämnet polisbilar.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Karl Cajmatz
Karl Cajmatz

Redaktör på Högsta Växeln.

Karl Cajmatz
Karl Cajmatz

Redaktör på Högsta Växeln.

ANNONS
Jämför bilförsäkring

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bilförsäkringar.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS