Dagens PS

USA bannlyser bilar med kinesisk och rysk mjukvara

Handelsminister Gina Raimondo målar upp en skrämmande bild av att bilar med rysk eller kinesisk mjukvara kan ta över trafiken. (Foto: Paul Sancya/TT)
Handelsminister Gina Raimondo målar upp en skrämmande bild av att bilar med rysk eller kinesisk mjukvara kan ta över trafiken. (Foto: Paul Sancya/TT)
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud
Uppdaterad: 24 sep. 2024Publicerad: 24 sep. 2024

USA sätter ner foten. Från 2027 blir det stopp för smarta bilar med kinesisk eller rysk teknik i USA. En stor utredning visar att dessa bilar kan hackas och användas för att stjäla personlig information om förarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Handelsminister Gina Raimondo målar upp en mardrömslik bild där utländska aktörer skulle kunna kapa kontrollen över alla fordon i USA.

Det skulle i sin tur kunna leda till förödande trafikolyckor och totalstopp på vägarna. Detta enligt CNN.

Det nya förbudet kommer dock inte att påverka bilar som redan rullar på de amerikanska vägarna. Mjukvaruförbudet träder i kraft först för modellår 2027, medan hårdvaruförbudet skjuts upp till modellår 2030.

Global maktkamp

Det här beslutet är bara en liten pusselbit i en större kamp mellan USA och Kina om vem som ska kontrollera framtidens viktigaste teknologier.

Kina har satsat stort på uppkopplade bilar och deras framgångar i Europa har fått varningsklockorna att ringa i USA.

Det är dock inte bara USA som oroar sig för datainsamling. Även den kinesiska regeringen har uttryckt oro över informationen som samlas in av Tesla-bilar.

Vissa myndigheter har till och med förbjudit dessa fordon från att köra in på deras områden.

Visste ni att Tesla inte ens får parkera på vissa myndigheters parkeringar för att de är rädda för att de ska spionera? (Foto: Tesla)
Visste ni att Tesla inte ens får parkera på vissa myndigheters parkeringar för att de är rädda för att de ska spionera? (Foto: Tesla)
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Vad är ett “uppkopplat fordon”?

Det nya förbudet omfattar så kallade “uppkopplade fordon”, vilket i princip inkluderar alla moderna bilar, bussar och lastbilar som använder nätverksanslutningar för olika funktioner.

Det gäller både hårdvara och mjukvara som interagerar med teknik som Bluetooth, WiFi och mobilnät.

Offentlig granskning och ekonomisk analys på gång

Det föreslagna förbudet kommer att genomgå en 30 dagar lång offentlig granskning, och handelsdepartementet siktar på att utfärda en slutgiltig förordning innan Bidens mandatperiod är över.

Dessutom kommer en ekonomisk analys av de förväntade kostnaderna för biltillverkare och konsumenter att presenteras.

Inte protektionism

Raimondo avfärdar bestämt anklagelser om att det här skulle vara en protektionistisk åtgärd.

Hon betonar att det handlar om nationell säkerhet och att USA inte kan tillåta att utländska makter samlar in känslig information om amerikanska medborgare.

ANNONS

Oro för laddstationer

USA är även oroade över att laddstationer och annan infrastruktur utrustad med viss hårdvara eller mjukvara skulle kunna utnyttjas av hackare med kopplingar till Kina, Ryssland eller andra utländska makter.

Kina förnekar

Kina slår tillbaka.

De förnekar blankt att de skulle ha hackat USA:s infrastruktur och tycker att USA:s agerande är helt fel.

De vill att USA ska respektera marknadens regler och låta kinesiska företag göra affärer fritt.

Stöd till amerikanska bilindustriarbetare

Det föreslagna förbudet kommer samtidigt som Vita huset presenterar nya initiativ för att stödja bilindustriarbetare, särskilt i Michigan, en viktig stat för president Biden.

Initiativen inkluderar finansiering till små och medelstora leverantörer, utbildningsprogram och stöd för installation av laddstationer för elbilar.

ANNONS

Biden och Harris satsar på fackföreningar

Biden och Harris har gjort det till en prioritet att stödja fackföreningar, och de nya initiativen är ett tydligt tecken på detta.

De hoppas att deras satsningar kommer att stärka deras stöd bland bilindustriarbetarna i mellanvästern.

USA:s beslut att förbjuda kinesisk och rysk teknik i smarta fordon är ett tydligt tecken på den ökande spänningen mellan USA och Kina. Det återstår att se hur det här kommer att påverka bilindustrin och den globala teknikutvecklingen.

BYD – nu världens sjunde största biltillverkare

Den kinesiska elbilsjätten BYD har nått en imponerande milstolpe genom att sälja över en miljon elbilar hittills under 2024. Augusti var en fantastisk

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS