Dagens PS

Uppfinning fångar däckpartiklar – kopparplattor och statisk el

Uppfinning fångar däckpartiklar med statisk el och koppar
Enheten fästs på däcket, och samlar upp partiklarna. Foto: The Tyre Collective
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 22 aug. 2022Publicerad: 22 aug. 2022

En uppfinning från ett studentprojekt som blivit startup ska rädda miljön från drygt 6 miljoner ton däckpartiklar årligen. Företaget hoppas på att få i gång leveranser 2024.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Studentprojektet som blivit The Tyre Collective har fått The James Dyson Award för sin uppfinning. Varje gång en bil bromsar, accelererar eller svänger lossnar partiklar från däcken.

Mer än sex miljoner ton partiklar årligen hamnar i atmosfären eller världens vattendrag. Det är de vanligaste microplastföroreningarna i världens hav, och miljökonsekvenserna av partikelutsläppen är extrema, skriver CNN.

ANNONS

Mångdubbelt mer än avgas

Forskning visar att nya däck under vissa förhållanden kan släppa ut 2 000 gånger fler partiklar än vad en förbränningsmotor gör via avgasröret, enligt Vi bilägare. 

The Tyre Collective startade som ett studentprojekt, med målet att stoppa föroreningarna. Företaget, med säte i London, använder kopparplattor fästa på bilens däck för att fånga upp partiklarna.

ANNONS

Senaste nytt

90 procent av utsläppen

“I åratal har vi varit fokuserade på avgasutsläpp, men vi börjar titta på andra källor till föroreningar”, säger Siobhan Anderson, vetenskapligt chef och medgrundare av The Tyre Collective till CNN.

“Vi vet alla att däck slits, men ingen tänker egentligen på var det materialet tar vägen – och det hamnar i vår luft och vårt vatten.”

Icke-avgasutsläpp som från däck, bromsar och slitage på vägbanan står för 90 procent av partikelutsläppen från fordon. Däckpartiklar är så små att de kan andas in och orsaka luftvägsproblem skriver CNN.

ANNONS

Uppfinning på tunga fordon först

Det är när gruppen inser att partiklarna är elektrostatiskt laddade som det lossnar ordentligt. Deras patenterade uppfinning drivs av bilens generator, som laddar en kopparplatta och skapar ett elektriskt fält som drar till sig partiklarna.

Nu hoppas The Tyre Collective att produkten kan lanseras 2024, och första målet är tyngre trafik. I förlängningen vill man att alla fordon ska levereras med en enhet som liknar deras.

“Vad vi pratar om här är ett globalt problem”, säger Siobhan Anderson till CNN. “Och det krävs att alla är medvetna om det och bidrar till att implementera lösningen.

Läs även: Så lobbade Bill Gates USA:s mest envisa politiker 

Läs även: 100 ton plast uppsamlat från havet 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
Jämför bilförsäkring

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bilförsäkringar.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS