Dagens PS

Bilindustrin i Europa på randen till kollaps

Hur påverkar Trumps tullar bilindustrin i Europa? (Foto: Getty Images)
Hur påverkar Trumps tullar bilindustrin i Europa? (Foto: Getty Images)
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud
Uppdaterad: 03 apr. 2025Publicerad: 03 apr. 2025

Trumps tullkrig slår hårt mot bilindustrin. Drastiska åtgärder skakar om marknaden. Hur påverkas Europas jättar?

ANNONS

Mest läst i kategorin

USA bygger en tullmur som drabbar europeiska biltillverkare hårt. Automobilwoche analyserar konsekvenserna för Audi, BMW, Mercedes, VW och Stellantis.

USA:s president Donald Trump har återigen blåst till handelskrig. I en presskonferens i Vita husets trädgård tillkännagav han nyligen nya tullar. Från och med den 3 april införs en tull på 25 procent på importerade bilar och bildelar från Europa. Denna drastiska åtgärd skakar om en av Europas viktigaste industrier.

ANNONS

När träder tullarna i kraft och vad omfattar de?

Enligt Trumps dekret gäller tullarna på importerade bilar och bildelar från och med den 3 april. Från och med detta datum kommer en importtull på 27,5 procent att tas ut på en bils importvärde: 2,5 procent som tidigare plus Trumps 25 procent.

Tullarna gäller även för komponenter som motorer, växellådor, drivlinor och elektroniska komponenter. Bilar behandlas därmed som ett specialfall och beläggs med högre tullar än andra varor från EU, för vilka 20 procent gäller från och med den 9 april.

Missa inga nyheter – prenumerera på Dagens PS Motorbrev.

ANNONS

Senaste nytt

Vad är Trumps syfte med tullarna?

Enligt Trump utnyttjar många länder USA genom att översvämma landet med varor, vilket leder till förlust av industrijobb på hemmaplan. USA har ett handelsunderskott med många länder, inklusive EU och Kina. Trump anser att detta är en “nationell nödsituation”.

Tullarna syftar till att generera miljardintäkter för USA. Dessutom hävdar den amerikanska regeringen att tullarna ska stimulera investeringar och skapa nya industrijobb i USA. En ökad inhemsk produktion, ökad konkurrens och därmed sjunkande priser är Trumps och hans rådgivares ekvation.

ANNONS

De flesta ekonomer tvivlar dock på detta. De fruktar en global recession som en följd av den störda handeln. I USA självt kan inflationen skjuta i höjden eftersom många varor blir dyrare. Dessa risker återspeglas också i börskurserna, som faller efter Trumps beslut.

Tesla bygger skyddsrum för personal – rädsla för arga kunder

Ett internt dokument från Tesla avslöjar att företaget har installerat skyddsrum i vissa av sina försäljningsställen. Dessa rum är avsedda att skydda

Hur stora blir effekterna för bilindustrin?

Effekterna blir mycket stora. USA är den viktigaste exportmarknaden för europeiska tillverkare. Under 2024 gick majoriteten av bilexporten (13,1 procent) till USA.

Enligt branschorganisationen VDA är USA också nummer ett när det gäller tillverkare, leverantörer och tjänster. Den totala bilhandeln uppgick förra året till 44,7 miljarder euro. Exporten från Europa till USA uppgick till 36,8 miljarder euro, medan importen till Europa uppgick till 7,9 miljarder euro.

Problem för tillverkare med fabriker i USA

BMW, Mercedes och VW har egna fabriker i USA, medan Porsche och Audi saknar det. BMW är till och med den största exportören från USA. Fabriken i Spartanburg (South Carolina) byggde cirka 400 000 fordon under 2024, främst suv-modeller.

Nästan alla tillverkare får dock många komponenter levererade från utlandet till sina amerikanska fabriker. Dessa gränsöverskridande leveranskedjor hotas av tullarna, eller så ökar de bilarnas kostnad ytterligare.

Detta gäller även för amerikanska tillverkare som Ford och General Motors, som delvis tillverkar helt i grannländerna Kanada och Mexiko eller får komponenter därifrån. Berörda fordon omfattas nu också av tullavgifter och blir dyrare. Detta kan minska efterfrågan på dem i USA.

ANNONS

Miljöskandalen: Västvärldens smutsiga däckhemlighet avslöjad

Miljontals däck från Storbritannien skickas till Indien – men återvinningen visar sig vara en dödlig bluff. Läs om den smutsiga sanningen. En granskning

Har utländska bilar “bunkrats” i väntan på tullarna?

Enligt en rapport från “Financial Times” har rederiet Wallenius Wilhelmsen – ett av de största rederierna som transporterar bilar – sett en enorm efterfrågan. Efterfrågan på fartygstransporter av bilar från Japan och Sydkorea är större än rederiets kapacitet, citerar tidningen rederiets vd. Fler lastfartyg med bilar än vanligt har också avgått från Europa.

Analyshuset Bernstein uppskattar att lagren av fordon räcker i cirka 45 dagar innan tullarna får full effekt. Även komponenter ska ha flyttats till fabrikerna i förebyggande syfte.

Kommer bilar att bli dyrare i USA?

De flesta experter förväntar sig det.

“Tullar av denna storlek innebär kostnadsökningar på mellan 4 000 och 10 000 dollar – även för många så kallade amerikanska fordon”, står det i ett uttalande från den amerikanska konsultfirman Anderson Economic Group.

De långsiktiga effekterna på leveranskedjor och produktionsplanering är större. Högre kostnader på grund av längre transportvägar, kortsiktiga störningar och nödvändiga nya investeringar kommer också att belasta amerikanska tillverkare. Bernstein uppskattar att en omorganisation tar minst ett halvår, men upp till tre år för vissa komponenter.

De makroekonomiska effekterna bör inte heller underskattas. Stigande bilpriser kan minska efterfrågan på den amerikanska bilmarknaden och samtidigt öka inflationen.

ANNONS

Totalkollaps? Elbilstillverkarens försäljning störtdyker

Elbilstillverkarens försäljning störtdyker vilket oroar investerarna. Hur ska elbilsmarknaden klara sig igenom detta stålbad? Rivian, den lovande

Hur reagerar EU och Europa?

EU förbereder motåtgärder, men vill också fortsätta förhandlingarna. I en första reaktion på de amerikanska tullarna sa EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen:

“Jag beklagar djupt detta beslut.”

Hur omfattande dessa motåtgärder blir är ännu oklart. Hittills har EU endast offentligt nämnt en storleksordning för reaktionen på Trumps ståltullar, som tillkännagavs i mars. För detta planerar blocket åtgärder på 26 miljarder euro.

Mercedes överväger alternativ

Biltillverkaren Mercedes-Benz kritiserade beslutet, men endast indirekt.

“Som ett globalt företag satsar vi på konstruktivt samarbete och politiska ramvillkor som främjar ekonomisk handel över internationella marknader”, sa en talesperson.

Tullarna påverkar främst S-klassen, som tillverkas i Sindelfingen. De flesta suvar tillverkas dock lokalt.

ANNONS

Mercedes betonar sitt stora fotavtryck i USA. Med 24 anläggningar i 13 delstater producerar företaget främst personbilar och transportbilar och har flera forsknings- och utvecklingsanläggningar samt ett stort återförsäljarnät. “Sammantaget säkrar vi mer än 163 000 lokala jobb”, står det i uttalandet.

Enligt uppgifter från “Automobilwoche” utvärderas flera alternativ bakom kulisserna. För det första har det länge funnits planer på att lokalisera ytterligare en suv (förmodligen GLC) i den amerikanska fabriken i Tuscaloosa (Alabama). Detta projekt kommer nu definitivt att genomföras.

Å andra sidan går de flesta fordon från fabriken i Aguascalientes (Mexiko), där endast GLB tillverkas, till den europeiska marknaden, endast cirka fem procent till USA. Diskussioner om anläggningens framtid pågår för närvarande med partnern Nissan. Men med tanke på Nissans nuvarande svårigheter är det mer troligt att produktionen läggs ner.

Produktionschefen Jörg Burzer har också föreslagit fabriken i Sydafrika som ett alternativ.

“Det blir plötsligt intressant eftersom landet fortfarande har ett tullavtal med USA”, sa han nyligen till journalister.

Anläggningen i East London har en kapacitet på cirka 100 000 enheter, men används för närvarande endast till cirka två tredjedelar med C-klassen. Här kan produktionen ökas med relativt liten ansträngning för att exportera fler fordon till USA.

Xiaomi SU7: dödlig krasch avslöjar potentiella brister

En tragisk olycka med Xiaomis nya elbil, SU7, har skakat om bilindustrin och väckt allvarliga frågor om säkerheten kring självkörande teknik. Tre unga

Stellantis: Stora problem med Jeep, RAM och Chrysler

14-märkeskoncernen erbjuder inte bara sina amerikanska märken Jeep, RAM, Dodge och Chrysler i USA, utan säljer även modeller från Fiat, Maserati och Alfa Romeo. De senare importeras från Europa, men i begränsad omfattning: 1 528 elektriska Fiat 500 och knappt 9 000 fordon från Alfa Romeo.

ANNONS

Tullarna får betydligt större negativa konsekvenser för koncernens amerikanska märken. Under 2024 såldes 587 725 Jeep, 439 039 RAM, 124 683 Chrysler och 141 730 Dodge-modeller i USA.

Stellantis måste räkna med betydande motgångar för dessa märken eftersom de är beroende av delar och komponenter från Mexiko och Kanada. Tidigare har delar ofta transporterats över gränsen flera gånger för olika bearbetningssteg. Tullarna kommer att göra dessa leveranskedjor betydligt dyrare, vilket också kommer att påverka det totala fordonets pris.

Stellantis reagerade initialt försiktigt på Trumps tulltillkännagivande. En talesperson undvek uttalanden om potentiella förluster i omsättning och resultat och hänvisade till ett uttalande från den amerikanska tillverkarorganisationen AAPC.

Organisationen avstår från all kritik mot tullarna och säger: “De amerikanska biltillverkarna är engagerade i president Trumps vision att öka biltillverkningen och antalet jobb i USA.” Man kommer att samarbeta med regeringen och se till att tullarna genomförs “på ett sätt som inte höjer priserna för konsumenterna”.

Trumps nya tullar: “Kan utlösa global ekonomisk kris”

Världshandeln i chock: Trump avtäcker sin “Liberation Day”-plan. Miljardtullar hotar. Blir detta början på ett nytt globalt handelskrig? USA:s president

BMW har redan räknat in tullarna

Medan BMW bygger suvar i Spartanburg importerar tillverkaren främst limousiner från Europa till USA (7-serien, 5-serien), samt lyxmärket Rolls-Royce, där tullrelaterade prishöjningar sannolikt inte spelar någon större roll.

Med tanke på den flexibla produktionen har BMW alternativ att flytta ytterligare produktion till fabriken i Spartanburg. En talesperson säger dock att man hoppas på en snar “transatlantisk överenskommelse”.

Som den enda europeiska tillverkaren har BMW redan gjort bokföringsmässiga förberedelser. Finanschefen Walter Mertl sa vid resultatpresskonferensen att 25 procent strafftull skulle kosta en procentenhet i lönsamhet. Denna var 9,8 procent inom bilsegmentet under 2024.

ANNONS

Audi lider av brist på amerikansk produktion

Den Ingolstadt-baserade premiumtillverkaren befinner sig i en svår situation. Vd:n Döllner har utsett USA till en av de viktigaste tillväxtmarknaderna. Men detta kan nu bli svårt.

Audi har ingen produktion i USA. Den viktigaste modellen för marknaden, Q5, byggs i Mexiko. Försäljningschefen Marco Schubert sa nyligen i en intervju med “Automobilwoche” att man också vill växa i USA med modellerna Q7 och Q8. Dessa stora suvar importeras hittills helt från Europa.

Enligt Audis högsta ledning är den eftersträvade tillväxten inte möjlig utan egen produktion i USA. Här kommer nu moderbolaget VW in i bilden. De kan tilldela Audi kapacitet i Volkswagen-fabriken i Chattanooga eller i den fabrik som byggs för VW:s undermärke Scout i South Carolina. Ett beslut om detta väntas i år.

Biljättar i miljardsmäll: EU slår ner mot kartell

EU-kommissionen har utfärdat omfattande böter till flera stora biltillverkare för två separata fall av kartellbildning. Båda fallen rör otillåtet

VW hoppas på Scout

Volkswagen-koncernen levererade nästan nio miljoner fordon globalt under 2024, varav 658 000 i USA, antingen producerade lokalt eller importerade. USA står därmed för cirka åtta procent av försäljningen – den tredje största enskilda marknaden. Som jämförelse levererade koncernen 2,9 miljoner bilar till kunder i Kina och 1,1 miljoner i Tyskland.

Enligt försäljningssiffrorna från Volkswagen of America står märket VW för cirka 380 000 fordon i USA. Hur många av dessa fordon som tillverkas lokalt anger koncernen inte.

Faktum är dock att Volkswagen för närvarande endast har en personbilsfabrik i USA. Fabriken i Chattanooga, Tennessee, har en kapacitet på cirka 230 000 fordon per år och bygger modellerna Atlas, Atlas CrossSport och ID.4 för den amerikanska marknaden.

ANNONS

Dessutom kräver även de lokalt tillverkade fordonen delar från leverantörer, som ofta kommer från utlandet. Hur stor andelen är är inte känt. Majoriteten av leverantörerna är dock sannolikt baserade i Mexiko och Kanada.

Volkswagen spelar för närvarande en ganska liten roll på den amerikanska marknaden. VW har en marknadsandel på cirka 2,4 procent, och koncernen som helhet har för närvarande en marknadsandel på cirka fyra procent. Detta ska dock ändras. Vid World Economic Forum i Davos talade finanschefen Arno Antlitz om att fördubbla marknadsandelen till 2030.

Detta ska främst uppnås genom att återuppliva märket Scout. För de stora suvarna och pickup-lastbilarna bygger koncernen just nu en ny fabrik i Columbia, South Carolina. De första modellerna ska lanseras 2027. VW kommenterar inte hur snabbt fabriken i Chattanooga kan omrustas för ytterligare/andra koncernmodeller.

Nyregistrering av personbilar ökar – trots svag bilmarknad

Nyregistreringen av personbilar i Sverige visar en svag ökning i mars, men marknaden ligger fortfarande under genomsnittet för de senaste fem åren.

Porsche håller tyst

Porsche håller sig också tyst om tullarna. Officiellt finns inget uttalande, en talesperson hänvisar till VW-koncernen. Vid resultatpresskonferensen för två veckor sedan sa dock finanschefen Jochen Breckner att man har förberett sig. Detta innebär sannolikt att kostnaderna för tullar redan har räknats in i den i övrigt försiktiga prognosen för 2025. Sportbilstillverkarens lönsamhet förväntas sjunka till tio till tolv procent.

Faktum är att Nordamerika med USA och Kanada är Porsches absolut största marknad. Under 2024 levererades 86 541 fordon dit (plus 1 procent). Alla kommer från Tyskland eller Slovakien (Bratislava). Porsche-chefen Oliver Blume har upprepade gånger uteslutit produktion i USA tidigare.

Antalet enheter är för litet för detta. Detsamma gäller för övrigt Kina. Porsche är sannolikt den europeiska tillverkare som drabbas hårdast av tullarna. Detta kan också ses i det faktum att aktiekursen sjönk avsevärt på morgonen efter Donald Trumps tillkännagivande.

Totalkollaps? Elbilstillverkarens försäljning störtdyker

Elbilstillverkarens försäljning störtdyker vilket oroar investerarna. Hur ska elbilsmarknaden klara sig igenom detta stålbad? Rivian, den lovande

ANNONS

Läs också:

Så ska fler patienter få vård i tid. News 55

Laddbrist i flerbostadshus – Regeringen kritiseras. E55

“Hämnas inte” – världshandelns vintertid är här. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

ANNONS
Bäst på bilbelysning och styling

Specialiserade på allt inom bilbelysning och styling, med ett särskilt fokus på diodtuning. Allt från högkvalitativa dekaler, LED-lister, positionsljus, blixtljus, och ett omfattande utbud av bilbelysning.

Se mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS
Spela klippet

Blir värderingen högre av notering i USA?

Klarna och andra europeiska bolag väljer att rikta sina blickar mot USA-börsen när det är dags för notering. Men att handlas på den amerikanska börsen är långt ifrån en säker väg till högre värdering. ”Financial Times har gjort en undersökning där man hade sett att av de tolv bolag man hade tittat på så hade hälften […]