Dagens PS

Toyota skakas av säkerhetsskandal

Foto på Toyotas VD Akio Toyoda vid presskonferens om fusk vid säkerhetstester.
Toyota har erkänt att man fuskat vid säkerhetstester. VD Akira Toyoda har bett om ursäkt till alla kunder och bilfantaster. (Foto: Kazushi Kurihara / AP / TT)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 07 juni 2024Publicerad: 07 juni 2024

Japans transportmyndighet gjorde ett beslag på motorjätten Toyotas huvudkontor under tisdagen efter att skandalen kring bolagets felaktiga säkerhetsdata eskalerat.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Världens största biltillverkare, Toyota, har bett om ursäkt för att man lämnat ut felaktig eller rent av manipulerad data i samband med tester som ska ge olika säkerhetscertifikat. Toyota sålde mer än 11 miljoner fordon 2023.

Skandalen har skakat om den japanska bilindustrin – där konkurrenterna Honda, Mazda och Suzuki också erkänt att man skickat in felaktiga uppgifter.

Påverkar inte bilar från Toyota som redan är på vägarna

Bolaget uppger att de felaktiga uppgifterna inte gäller bilar som redan är i trafik, utan det handlar om kommande produktion. Därför har man tagit de tre modellerna Corolla Fielder, Corolla Axio och Yaris Cross ur produktion.

Toyota har också anklagats för att ha använt sig av modifierade fordon vid krocktester.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Toyota ber om ursäkt

Räden kom dagen efter att VD Akio Toyoda bad om ursäkt till kunder och bilälskare. Han bugade sig djupt och länge, en traditionell japansk gest som ska fungera som ursäkt för felaktigheter som företag begår.

“Vi har negligerat säkerhetsprocessen och massproducerat bilar utan att vidta de rimliga försiktighetsåtgärderna”, sa Akio Toyoda.

Fler tillverkare under luppen

ANNONS

De japanska biltillverkarna Honda, Mazda och Suzuki ska också granskas av myndigheterna av samma skäl. Honda säger att de hittat felaktigheter kopplat till oväsen och motorstyrka, men inget som påverkar säkerheten.

Mazda har frusit flera leveranser och säger att de kommer att ta leverantörernas kostnader, men man planerar inte att återkalla några bilar i nuläget. Fynden påverkar även en Suzukibil som inte längre produceras.

Senast i december stängde Toyotaägda Daihatsu alla sina fabriker i över en månad, efter att ha erkänt att man förfalskat säkerhetstester. Bolaget fick då kompensera över 400 underleverantörer medan fabrikerna var stängda.

Läs mer: Toyota raided as safety testing scandal grows (BBC)

Läs även: Toyotas nya hybridmotor utmanar elbilarna (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
Jämför bilförsäkring

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bilförsäkringar.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet

Så används kryptovalutor av kriminella

Intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden i takt med att bitcoin och andra digitala tillgångar når nya rekord. Samtidigt växer oron för att tekniken utnyttjas för olagliga syften, såsom penningtvätt. Advokat Niklas Sinander, expert på området, berättar om utmaningarna och de åtgärder som vidtas för att stävja missbruk. Attraktiv för kriminella – Kryptotillgångar har […]