Elon Musk säger att han skulle vara “obekväm” med att utveckla Tesla till ledande inom robotteknik och AI om han inte kontrollerar cirka 25 procent av rösterna i bolaget.
Elon Musks hot – om han inte får mer kontroll
Mest läst i kategorin
Elon Musk äger 13 procent av Tesla och är bolagets största investerare, han äger även SpaceX, Neuralink, X och xAI, det skriver Reuters.
xAI är hans senaste satsning, som han hoppas ska kunna konkurrera med OpenAI, som ligger bakom ChatGPT.
De senaste två åren har hans röstkontroll i Tesla minskat eftersom han sålde tiotals miljarder aktier i bolaget för att finansiera köpet av Twitter, som numer heter X.
Om han utnyttjar alla sina aktieoptioner skulle hans andel i Tesla öka till nästan 23 procent, men för att betala de skatter en sådan affär ger skulle han behöva sälja en del av aktierna.
Ändrat åsikt
Enligt en amerikansk juridisk princip kallad företagsmöjlighetsdoktrinen är styrelseledamöter och vd:ar förbjudna att själva ta en affärsmöjlighet som tillhör bolaget de arbetar för
Charles Elson, grundare av Weinberg Center for Corporate Governance vid University of Delaware, säger att det skulle vara olagligt för Elon Musk att göra så.
Elon Musk varnar nu, trots det, för att han kommer utveckla artificiell intelligens, AI, och robotteknik utanför Tesla, om inte han får mer röstkontroll i bolaget
“Jag känner mig obekväm med att få Tesla att bli ledande inom AI och robotteknik utan att ha ~25 % röstkontroll. Tillräckligt för att vara inflytelserik, men inte så mycket att jag inte kan störtas”, skriver Elon Musk i ett inlägg på X.
“Om det inte är fallet skulle jag föredra att bygga produkter utanför Tesla”, fortsätter han i sitt X-inlägg.
Det här markerar en abrupt åsiktsförändring för Elon Musk, som länge har hyllat Tesla som ett AI- och robotteknikbolag på grund av dess mjukvara för delvis eller helt automatiserad bilkörning och dess prototyper av humanoida robotar.
Påverkar värdet
“Problemet är att hans tweets tyder på att han i sin egenskap av vd och direktör inte bara tackar nej till lönsamma Tesla-möjligheter baserat på sina personliga preferenser, utan också omdirigerar dem till sina privata företag”, säger Ann Lipton, professor vid Tulane Law School, till Reuters.
Hon menar att det är en intressekonflikt som tyder på ett brott mot hans förtroendeuppdrag i Tesla.
Vissa analytiker säger att varje åtgärd som innebär att teknikutveckling flyttas utanför Tesla bara skulle skada värdet på bolagets aktier eftersom det tar bort potentiella tillväxtmöjligheter.
Enligt styrelseexperter och analytiker kan Elon Musks varning inkräkta på hans plikter som vd och väcka frågor om Teslas värdering.
Teslas aktie steg dock med cirka en halv procent, till 219,91 dollar, ungefär 2 262 kronor.
Väntar på dom
CFRA Research analytikern Garrett Nelson säger att Elon Musk försöker återställa den kontroll som han förlorade vid aktieförsäljningen han gjorde för att finansiera Twitter.
“Vi ser Musks krav som en ståndpunkt innan domstolens dom i Delaware angående hans tidigare kompensationspaket”, säger Garrett Nelson till Reuters.
Elon Musk väntar på ett avgörande i en aktieägarprocess som hävdar att han använde sin dominans över Teslas styrelse för att få ett överdimensionerat kompensationspaket.
Investeraren, Richard Tornetta, har bett domstolen att häva kompensaktionspaketet, om hans krav beviljas kan det försvåra för styrelsen att gå med på en ny ersättningsplan av liknande storlek.
Chefslöneanalysföretaget Equilar uppskattade 2022 att Elon Musks kompensationspaket var cirka sex gånger större än de 200 högst betalda chefernas sammanlagda löner 2021.
Elon Musk menar själv att det inte finns någon “fejd” med styrelsen angående hans nya kompensationspaket och en del experter tror inte att styrelsen kommer ha mycket emot de nya kraven.
De pekar på Elon Musks betydelse för Tesla och de nära band han har till flera av styrelsens medlemmar, bland annat sin bror Kimbal Musk.
Läs mer: Kallduschen för Tesla – värderingen störtdyker Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.