Miljöargumentet är en stark drivkraft bakom omställningen till eldrivna bilar. Många lockas av möjligheten att köra bil utan att belasta samvetet med utsläpp som förstör planeten. Nu visar det sig dock att Teslas nya batteri inte är den självklara miljöhjälte som vissa kanske tror.
Teslas nya batteri är inte så grönt
Mest läst i kategorin
Laddat golv är praxis
Det hela handlar om att batterierna är designade för att utgöra en bärande del av bilens konstruktion. I den senaste generationens Tesla-bilar är det just bottenplattan som utgörs av det tunga batteriet.
På så vis får man inte bara ner bilens enskilt tyngsta komponent nära marken – något som praktiskt taget alla elbilstillverkare gör för väghållningens skull – utan man sänker också hela bilens vikt, vilket gör att en laddning räcker längre.
Superlim är inget man bråkar med
Samtidigt betyder det att alla battericeller måste limmas ihop så hårt att det i princip blir omöjligt att ta isär, om det inte är i syfte att återvinna råmaterialen. Det blir således det enda alternativet om en del av batteriet skulle ge upp.
Det är helt enkelt omöjligt att byta ut enskilda celler för att ge bilen ett längre liv – man måste ersätta hela batteriet.
Denna slutsats har Munro & Associates, som ligger bakom Youtube-kanalen Munro Live, dragit genom att montera ned en Tesla Model Y för att undersöka dess batteripaket. För att slippa grillas av den höga spänningen har man vidtagit tidskrävande försiktighetsåtgärder.
Två och en halv dag in i arbetet är de därför en bra bit från klara.
Är elbilar som exempelvis Tesla Model Y så miljövänliga?
Vad betyder då allt detta? Det kanske inte är så förvånande att batteriet, när det görs till en bärande komponent i bilen, också blir mindre mottagligt för service.
Ifall det är just miljöaspekten som gör elbilen attraktiv för dig, är det värt att undersöka hur mycket de olika modellerna belastar miljön under hela processen från produktion till skroten.
Redaktör på Högsta Växeln.
Redaktör på Högsta Växeln.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bilförsäkringar.