Fackets samtal med Tesla pågår, men konflikten är långt ifrån löst. Trots ökade kostnader är facket redo att strejka vidare.
Tesla-strejken får ny kraft
Mest läst i kategorin
Snart har ett helt år passerat sedan IF Metall drog igång sin strejk mot Tesla i Sverige.
Efter att strejken inleddes hakade flera andra LO-förbund snabbt på med sympatiåtgärder. Syftet var tydligt – att sätta käppar i hjulen för Tesla, skriver Ny Teknik.
Nu har över hälften av Teslas anställda i Sverige faktiskt anslutit sig till strejken. Det är LO-fackets avtalssekreterare Simon Petersson som bekräftar de uppgifterna.
Facket står fortfarande stenhårt fast vid sitt krav: kollektivavtal. Tesla, å andra sidan, vägrar vika sig. Och här har de fastnat, i en låst situation där ingenting tycks röra sig framåt.
Nytt läge – vändningen börjar
Men nu verkar det hända något.
Under sommaren har nämligen antalet fackliga medlemmar på Teslas svenska anläggningar ökat markant. En tillväxt på inte mindre än 20 procent har gett facket över 50 procent av de anställda som medlemmar.
Det senaste året har IF Metall kämpat för att få igång en större strejk. Om de hade lyckats, hade Tesla troligen tvingats till förhandlingar för länge sedan. Men eftersom de flesta anställda valt att stå utanför facket och fortsätta arbeta som vanligt, har strejken tappat kraft.
Situationen är fortsatt låst
Trots den ökade pressen har konflikten inte gett några synbara resultat. Tesla har hittat vägar runt problemen. Bilarna importeras nu via lastbil, efter att hamnarna blockerats av facken i Sverige, Finland, Norge och Danmark.
Marknadsandelen för elbilar i Sverige har förblivit stabil, trots att den totala marknaden har minskat under det senaste året.
Facket redo för en långdragen kamp
Samtidigt pågår samtal mellan facket och TM Swedens ledning. Även om Simon Petersson håller detaljerna hemliga, försäkrar han att diskussionerna fortfarande lever.
Facket hoppas nu att en lösning kan nås innan strejken når sitt ettårsjubileum. Om inte, är de redo att fortsätta kampen så länge det behövs.
Trots kostnaderna för strejken har facket hittills knappt behövt röra sina resurser. Det finns därför inga ekonomiska hinder för att fortsätta strejken om det krävs.
Simon Petersson nämner att samtal med TM Swedens ledning pågår, även om detaljerna hålls konfidentiella. Facket hoppas kunna lösa konflikten innan strejken når ett års markering, men är också beredda att fortsätta om det behövs. Trots de ekonomiska kostnaderna för strejkkassan har facket hittills bara skrapat på ytan, och inga större problem har uppstått i detta avseende.
Tesla i blåsväder efter massiv trädfällning i Berlin
Avverkningen av 500 000 träd vid Teslas gigafactory i Berlin har uppmärksammats och orsakat diskussioner samt protester. Bygget av Teslas gigafactory nära
Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.
Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bilförsäkringar.