Dagens PS

Sverige mer utsatt för bilbrott än våra grannländer

Sverige är mer utsatt för bilbrott än våra grannländer
Sverige är mer utsatt för bilbrott än våra grannländer. (Foto: If)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 20 apr. 2022Publicerad: 20 apr. 2022

När det gäller stölder av bilar och bildelar är Sverige särskilt utsatt och de senaste två åren har antalet bil- och bildelsstölder ökat med 11 procent.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Statistik från försäkringsbolaget If visar att antalet stölder av bilar och bildelar har ökat med 11 procent de senaste två åren, och att stölderna av katalysatorer under samma period har ökat med hela 10 000 procent, det framgår av ett pressmeddelande.

Sverige är utsatt på ett unikt sätt, här är brottsligheten mycket högre än i våra grannländer. Enligt polisens uppskattning utförs 90 procent av bil- och bildelsstölderna av organiserad, internationell brottslighet.

ANNONS

Vi bilägare skriver att 8 900 bilstölder och över 26 000 bildelsstölder anmäldes i Sverige under 2021. I Norge anmäldes 1 800 bilstölder och 4 500 bildelsstölder och i Danmark anmäldes 5 500 bilstölder. År 2020 anmäldes i Finland 6 500 bilstölder.

Bilbrotten kommer öka

“Polisen bedömer att just den här typen av brottslighet kommer att öka såväl i omfattning som frekvens under de närmaste åren. Men i takt med att dödligt skjutvapenvåld och annan allvarlig brottslighet ökade under 2021 fick bilbrottsligheten allt lägre prioritet. Polisens resurser gick i stor utsträckning till annat än att bekämpa kriminella stöldligor”, skriver If i sin Bilbrottsbarometer.

En straffskärpning och lagändring infördes den 1 mars 2021, för att komma åt systematisk, organiserad brottslighet, men enligt If är polisens bedömning är att den nya lagen främst kommer ha effekt vid systematiska butiksstölder eller brott med lägre straffvärde och bara ha en begränsad effekt på bil- och bildelsstölder.

Låga straff i Sverige

Dagens straff för bilbrott är låga och i Sverige är de kortare än i andra länder, varför de inte avskräcker tillräckligt, menar If.

Hos svenska folket är kännedomen om bilbrottslighet stor, men få skyddar sig mot bilbrott. En attitydundersökning som If gjort visar att relativt få bilägare vidtar åtgärder för att skydda sig. Undersökningen visar också att fler än varannan bilförare inte skulle klara sig mer än en vecka utan sin bil.

ANNONS

Lätt hitta bilar att stjäla

I det svenska vägtrafikregistret, som också kallas bilregistret, finns information om bilar och bilägare och deras adresser helt öppen. Det är en öppenhet som underlättar för bilbrottslingar att hitta de bilar de vill stjäla. If menar att en begränsning av de här öppenheten skulle göra skillnad.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och motor? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Katalysatorer med stöldbegärliga när bilstölderna ökar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Jämför bilförsäkring

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bilförsäkringar.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS