Sugen på att kolla på något annat än Tesla Model Y? Här är fem alternativ, listade efter Europas motorjournalisters betyg.
Stort test avslöjar: Bästa alternativen till Tesla Model Y


Mest läst i kategorin
Tesla Model Y har länge dominerat försäljningen av eldrivna familje-suvar runt halvmiljonen kronor. Men kontroverser kring Teslas vd Elon Musk har fått fler att ifrågasätta märket och söka alternativ.
Teslas varierande prissättning bidrar också till osäkerhet kring andrahandsvärde och ägandekostnader, vilket gör att fler överväger konkurrenterna.
Det finns nu flera starka konkurrenter på marknaden. Vi presenterar här fem bilar som utgör goda alternativ till Tesla Model Y. Efter att ha analyserat tester och samlat in synpunkter från motorjournalister runt om i Europa har vi också kunnat kora en tydlig vinnare i denna jämförelse.
Så har listan tagits fram
Bäst i alla tester handlar om att läsa igenom alla tester som gjorts på de bilar vi väljer att ställa emot varandra.
Sedan sammanställs alla betyg och vi får fram ett genomsnitt. På så sätt blir det tydligt vilken bil som faktiskt är bäst, enligt den samlade motorjournalistkåren i Europa.
Alla tester har översatts till en 100-gradig skala där 100 är bäst. Varje modell har därefter fått en genomsnittsbedömning av de antal tester de varit med i.
Texterna under respektive bild är en sammanfattning över vad journalister uttrycker i sina tester.
Senaste nytt
Plats 5 – BYD Sealion 7
Snittbetyg: 69,29
Pris: Från 470 000 kronor
Läs också: Glöm Tesla – nu kommer BYD Sealion 7

För- och nackdelar: Rymlig och stark men bullrig och stötig
Denna bilmodell erbjuder en tudelad upplevelse för föraren. Till de positiva egenskaperna hör en generöst tilltagen interiör, fullt godkänd teknisk utrustning ombord samt motorer som utmärker sig med mjuk gång och bra kraftutveckling.
Samtidigt finns det nackdelar som väger tungt; bilen upplevs som obekväm och stötig när vägbanan är ojämn, ljudnivån i kupén blir hög i högre farter och de inbyggda assistanssystemen kan uppfattas som irriterande i sin funktion.
Plats 4 – Xpeng G6
Snittbetyg: 70
Pris: Från 529 900 kronor
Läs också: Xpeng G6: Bilen som ska smälta svensken?

Xpeng G6: Rymlig el-suv med Tesla-vibbar – men tekniken har barnsjukdomar
Nya Xpeng G6 är en elektrisk suv som lockar med en extremt rymlig kupé, nästan som ett “uterum” tack vare det stora glastaket, och en hög tekniknivå som standard. Den erbjuder en interiör med godkända material, en stor central pekskärm där nästan alla funktioner styrs (likt Tesla), och finesser som ett ljudsystem med 18 högtalare och appar för underhållning.
Körupplevelsen beskrivs som överlag bekväm med mjuk acceleration och stabil kurvtagning, även om vägljudet kan vara påtagligt. Trots detta finns det frågetecken; pekskärmen kan vara krånglig att använda under färd, förarassistanssystemen är inte helt pålitliga och vissa designval, som knappar för dörröppning, känns tveksamma.
Plats 3 – Ford Capri
Snittbetyg: 70,71
Pris: Från 504 900 kronor
Läs också: Ford Capri – ikon eller bluff? Experterna oense

Nya Ford Capri: Välutrustad el-suv som kämpar mot tuff konkurrens
Ford återlanserar det klassiska Capri-namnet, denna gång på en elektrisk suv, men bilen har svårt att fullt ut övertyga i den hårda konkurrensen. På plussidan noteras en konkurrenskraftig elektrisk räckvidd, en generös standardutrustning och ett stort bagageutrymme.
Trots detta finns det märkbara nackdelar som drar ner helhetsintrycket; bilen har en något orolig och stötig gång, huvudutrymmet i baksätet är begränsat och interiörens kvalitetskänsla kunde vara bättre.
Jämfört med konkurrenter som Kia EV6, som för liknande pengar erbjuder mer baksätesutrymme och bättre köregenskaper, framstår nya Capri som ett alternativ som inte riktigt når hela vägen fram trots sina förtjänster, skriver Whatcar.
Plats 2 – Nissan Ariya
Snittbetyg: 77,5
Pris: Från 513 500 kronor
Läs också: Ariya Nismo: Japansk kraft på el, nu i Europa

Nissan Ariya: Snygg och bekväm el-suv – men når inte ända fram
Nissan Ariya är en eldriven suv som utmärker sig med en elegant design och en påtagligt komfortabel åktur. Interiören får beröm för sin stilrena känsla och relativt högkvalitativa material, och med det större batteripaketet (87 kWh) erbjuder den en fullt konkurrenskraftig räckvidd på strax över 50 mil enligt WLTP, skriver Car and driver.
Trots dessa styrkor finns det svagheter; instegsmodellen har en mer begränsad räckvidd, körupplevelsen anses vara mer åt det bekväma än engagerande hållet, och laddhastigheten är inte bland de snabbaste på marknaden. Dessutom innebär prissättningen att de högre utrustningsnivåerna konkurrerar med premiumalternativ, vilket gör att Ariya hamnar lite mitt i fältet jämfört med starka rivaler som Kia EV6, Hyundai Ioniq 5 och Volkswagen ID.4.
Plats 1 – KIA EV6
Snittbetyg: 85,43
Pris: Från 595 400 kronor
Läs också: Glöm nycklarna: Kia EV6 startar ändå

Uppdaterad Kia EV6: Ännu bättre räckvidd men irriterande teknik
Kia har gett sin redan framgångsrika elbil EV6 en uppdatering som förstärker dess position i toppen av segmentet. Den största nyheten är ett större batteri på 84 kWh, vilket ger en imponerande maximal räckvidd på upp till 582 kilometer (WLTP, bakhjulsdrift) och bibehåller den ultrasnabba laddningen (10-80 procent på cirka 18 minuter) tack vare 800-voltssystemet.
Köregenskaperna är fortsatt en stark sida, med en bra balans mellan komfort och väghållning, och interiören har fått mindre uppdateringar som ett nytt ratt och förbättrad mjukvara med trådlös mobilanslutning.
En nackdel som lyfts fram i tester är dock de nya, obligatoriska säkerhetssystemen (enligt EU-krav) som varnar för hastighet och filhållning, vilka upplevs som överkänsliga och irriterande av många, även om de går att stänga av. Trots detta mindre irritationsmoment är den uppdaterade EV6 fortfarande ett av de starkaste korten på marknaden för den som söker en eldriven suv med lång räckvidd, snabb laddning och bra köregenskaper, skriver Carmagazine.
Plats | Alternativ till Tesla model Y | Listpris april 2025 | Snittbetyg |
1 | KIA EV6 | Från 595 400 kronor | 85,43 |
2 | Nissan Ariya | Från 513 500 kronor | 77,5 |
3 | Ford Capri | Från 504 900 kronor | 70,71 |
4 | Xpeng G6 | Från 529 900 kronor | 70 |
5 | BYD Sealion 7 | Från 470 000 kronor | 69,29 |

Oväntad vinnare – miljövänligaste hybrid 2024
I takt med vi fått större problem med att infrastrukturen för elbilar så har hybrider blivit ett alternativ för att minska bränsleförbrukning och
Läs också:
Kenneth fick sin bil utmätt av Kronofogden – har noll kronor i skulder. News 55
Blixtnedslag i bilen – är du verkligen säker? E55
Från paria till guldkalv – försvarsindustrins revansch. Realtid

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.