Dagens PS

Sjuka TikTok-trenden: uppmuntrar till bilstöld

omslagsbild stulen hyundai kia boyz
Att stjäla bilar av märkena Kia och Hyundai har blivit en trend bland ungdomar på sociala medier. (Foto: Tommy G)
Karl Cajmatz
Karl Cajmatz
Uppdaterad: 19 aug. 2022Publicerad: 19 aug. 2022

De kallar sig Kia Boyz, och ägnar sig åt att filma när de stjäl bilar för att dela videorna på de populära sociala medieplattformen TikTok. Som namnet antyder, specialiserar de sig på bilar från Kia och systermärket Hyundai.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Vanligtvis siktar biltjuvar in sig på dyra bilar, som man kan montera ned i delar som säljs dyrt till skrupelfria bilverkstäder utomlands. Inte Kia Boyz, de snor koreanska budgetbilar.

Det är förstås inte någon lukrativ specialisering, men så tycks inte heller pengar vara ett av motiven. I huvudsak handlar det om att man roas av att stjäla bilar för att busköra med dem.

Att det är just Kia och Hyundai som utsätts beror på en säkerhetsbrist som inte hör hemma i en modern bil: vissa av dem saknar elektronisk startspärr.

Berörda bilar har en allvarlig säkerhetsbrist

I USA är det tydligen tillåtet att sälja bilar utan startspärr, och det tycks Kia och Hyundai därför ha gjort i ett decennium, rapporterar Automotive News. Det rör sig om utrustningsnivåer som inte har startknapp, utan en vanlig nyckel som stoppas in i tändningslåset och vrids om.

Sådana bilar kan vara av årsmodell 2011-2021 om de kommer från Kia och 2015-2021 om de kommer från Hyundai, enligt Milwaukee Journal Sentinel.

Trenden började i Milwaukee, i amerikanska Wisconsin, där antalet bilstölder mer än fördubblats mellan 2020 och 2021, och problemet har fortsatt att växa i år. Spridningen online har också inneburit att bilstölderna har kommit att drabba även andra regioner i USA.

Eftersom alla bilar som säljs inom EU sedan 1998 måste vara utrustade med en elektronisk startspärr tycks vi inte löpa någon större risk för att fenomenet ska spridas hit.

hyundai elantra snett bakifrån

Precis en sån här bil figurerar i Tommy G:s dokumentärfilm, där den körs vårdslöst fram och tillbaka genom ett bostadsområde. (Foto: Hyundai)

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Kia Boyz räds inte polisen

Youtubern Tommy G har spelat in en 16 minuter lång dokumentär, där han bland annat pratar med en grupp unga killar som utger sig för att vara så kallade Kia Boyz.

Dessa personer uppvisar en skrämmande likgiltighet inför värdet av liv, och pratar om det som om de pallar äpplen. De påstår att de sköter skolan och drömmer om att i framtiden ha vanliga jobb – som om bilstölderna inte kan ha någon som helst negativ inverkan på dessa visioner.

Intervjuaren frågar om de är rädda för polisen, men det är de inte. Polisen måste nämligen avbryta ett förföljande om man gör tillräckligt farliga manövrar, förklarar de. I dokumentären visas en rad klipp på våldsamma stunts, där bilar till exempel kryssar genom trafiken med människor hängandes ut genom rutorna.

De intervjuade Kia Boyzens “kollegor” kör också förbi flera gånger i en stulen Hyundai Elantra, som de nästan störtar in i ett hus med.

Ett flertal kollisioner med dödlig utgång har rapporterats, med anknytning till Kia Boyz-trenden.

Läs även: fler artiklar inom ämnet TikTok

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Karl Cajmatz
Karl Cajmatz

Redaktör på Högsta Växeln.

Karl Cajmatz
Karl Cajmatz

Redaktör på Högsta Växeln.

ANNONS
Jämför bilförsäkring

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bilförsäkringar.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet

Så används kryptovalutor av kriminella

Intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden i takt med att bitcoin och andra digitala tillgångar når nya rekord. Samtidigt växer oron för att tekniken utnyttjas för olagliga syften, såsom penningtvätt. Advokat Niklas Sinander, expert på området, berättar om utmaningarna och de åtgärder som vidtas för att stävja missbruk. Attraktiv för kriminella – Kryptotillgångar har […]