Krönika: Rally. Många drömmer om det ett helt liv utan att komma till startlinjen. Men det finns undantag. Här berättar vår motorkrönikör Annie Seel om rallydrömmen som faktiskt slår in.
Saudiarabien: Rallydrömmen som blev verklighet
Mest läst i kategorin
Det är 48 grader varmt och jag sitter i en rallybil i full rallymundering med overall och flamsäkert underställ. Ingen luftkonditionering. Solen gassar.
Det är svettigt där vi står på startlinjen, min tyska Dakarkollega Annett Quandt och jag. Vi åker som enda helkvinnliga rallyteam. Vi är även det enda internationella teamet som satsar på att tävla i det Saudiarabiska mästerskapet.
Ja ni läste rätt, vi tävlar i Saudiarabien. I ett tjejteam.
Rally-VM på den arabiska halvön
Saudiarabien har verkligen blivit motorsportens Mecka. Landet är värd inte bara för giganterna Dakarrallyt och Formel 1, nyligen blev det klart att även rally-VM ska köras på den arabiska halvön. Men i det förut så slutna landet körs även en rallytävling enbart för kvinnor.
Va, tänker du? Den vanligaste frågan jag får är: ”Får kvinnor ens köra bil i Saudi”.
Det tror man inte, men sedan 2018 är det lagligt för kvinnor att köra bil.
Senaste nytt
Tjuvkörde på landsbygden
Jag har förstås hört att det tjuvkördes en del ute på landsbygden ändå, trots förbudet. Och en del tjejer både körde och tävlade utomlands.
Men att tävla i rally var faktiskt förbjudet – även för män – i Saudi förr i tiden, under 1980-talet. Så även saudiska män var tvungna att tävla utomlands.
Saudiarabiens bästa förare
För tio år sedan när jag åkte Dakarrallyt, som då gick i Sydamerika, var jag teamkollega med en av Saudiarabiens bästa förare. Då var det förbjudet för mig att åka och träna med hans team i Saudi.
Några år senare berättade han att det var på gång att kvinnor skulle få börja köra bil. I mitt huvud föddes där och då en idé. Jag skulle köra rally i Saudi när det väl blev tillåtet – och även coacha tjejer som ville börja tävla.
Fast den idén kändes ändå väldigt avlägsen, och nästan omöjlig.
Det osannolika telefonsamtalet
När det planerades att Dakarrallyt skulle flytta från Sydamerika till Saudiarabien 2020, så var det en förutsättning att kvinnor fick att köra. Annars hade landet inte kunnat vara värd för världens största rallytävling där flera tävlande och serviceteam har kvinnliga deltagare.
Hösten 2021 fick jag det osannolika telefonsamtalet.
Tyska proffsteamet X-raid ringde och frågade om jag ville åka till VM-rallyt i Saudiarabien som codriver åt tyska Annett Quandt i ett tjejteam.
Självklart ville jag det.
Den avlägsna, nästan omöjliga, idén höll på att bli verklighet.
800 mil genom öknen
Vi tog helt otroligt tredje plats och hade därmed kvalat in till en start i Dakarrallyt.
I januari 2022 stod vi så på startlinjen i Dakarrallyt. Vi kämpade oss de drygt 800 milen genom Saudis öknar och kom i mål på en fjortonde plats i klassen. Dessutom som vinnare av priset för bästa helkvinnliga ekipage.
Knappt två månader senare blev jag inbjuden att köra den första upplagan av Rally Jameel, Saudiarabiens första helkvinnliga navigationsrally.
Vi var trettiofyra team med kvinnor från hela världen och mellanöstern, varav säkert hälften var från just Saudi. Och gissa vem som vann? Jo, mitt team Sweden Challenge. Vilken succé!
Drömmar blev verklighet
En saudisk tjej frågade om jag kunde åka med henne som codriver och coacha. Hennes dröm var att köra Dakarrallyt. Vi åkte fyra tävlingar och kom tvåa i serien. I år ställde hon upp i Dakarrallyt.
Hennes dröm blev också verklighet.
I år coachade jag en kurdisk tjej i Rally Jameel. Hon är Iraks ”Bianca Ingrosso” och deras enda kvinnliga förare. Vi tog en sträckseger och slutade på sjunde plats av totalt femtiofem team.
Där träffade jag även saudiska Reem Al Aboud som tidigare i år satte nytt accelerationsrekord i en eldriven formelbil. Hon accelerar nu 0-60 mph (0-97 km/h) snabbare än Formel 1.
Bakgrunden till allt
Och varför berättar jag allt det här för dig?
Jo, därför att det är anledningen till att jag kör rally i Saudi. För att jag med min sport kan vara en förebild och bidra till att fler tjejer kan satsa på sin dröm.
Och tänk att min avlägsna, nästan omöjliga idé, nu 10 år senare faktiskt är genomförd.
Ladies, start your engines.
Läs mer:
Äventyraren som blev bäst i världen. Dagens PS
Annie Seel är en av världens mest meriterade motorkvinnor och motorkrönikör på Dagens PS.
Annie Seel är en av världens mest meriterade motorkvinnor och motorkrönikör på Dagens PS.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bilförsäkringar.
Senaste nytt
Internet of Things – för en mer uppkopplad verksamhet!
Ta reda på mer om utvecklingen, framtidens möjligheter och lösningar med hjälp av Internet of Things.
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.