Dagens PS

Alla böter du riskerar att få i vinter

Gör inget dumt i vinter. Damma av snön, skrapa rutorna och ha rätt däck. Det är inte svårare än så. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
Gör inget dumt i vinter. Damma av snön, skrapa rutorna och ha rätt däck. Det är inte svårare än så. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud
Uppdaterad: 20 nov. 2024Publicerad: 20 nov. 2024

Vintervägar kräver extra försiktighet. Rätt däck, fri sikt och anpassad hastighet är A och O för att undvika böter och olyckor.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Här kommer en lista på viktiga saker att tänka på och vad bötesbeloppet blir om du inte anstränger dig.

Däckens skick – avgörande för säkerheten

Mellan den 1 december och 31 mars är det lag på att ha vinterdäck om det råder vinterväglag. Har du inte det kan du dömas för vårdslöshet i trafik om du är inblandad i en olycka.

Förutom att ha rätt typ av däck är det minst lika viktigt att de är i gott skick. Mönsterdjupet på vinterdäck måste vara minst tre millimeter för att ge tillräckligt bra grepp på snö och is. Kontrollera även att däcken inte har några skador, som sprickor eller bulor.

Ha koll på dina däck. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
Ha koll på dina däck. (Foto: Janerik Henriksson/TT)

För dig som kör med dubbdäck gäller ytterligare en regel: skillnaden i antal dubb mellan det däck som har flest och det som har minst får vara högst 25 procent.

Tänk på att polisen kan utfärda böter om dina däck inte uppfyller kraven:

  • Skada på däcket: 3 000 kronor
  • För litet mönsterdjup: 1 200 kronor
  • Mer än 25 procents skillnad i antal dubb: 1 000 kronor

Glöm inte – nya däckregler gäller i vinter. Dagens PS

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Skrapa rutorna – undvik böter och olyckor

Polisen påminner om vikten av att skrapa bilrutorna ordentligt. Att köra med dålig sikt är inte bara farligt, det kan också vara olagligt. Visserligen finns det ingen specifik lag mot att köra med oskrapade rutor, men polisen kan utfärda dagsböter för vårdslöshet i trafik om sikten är kraftigt begränsad.

Skrapa rutorna, snälla. Du hinner till jobbet ändå. (Foto: Ørn E. Borgen/TT)
Skrapa rutorna, snälla. Du hinner till jobbet ändå. (Foto: Ørn E. Borgen/TT)

Enligt polisen i Västmanland kan det till exempel vara föremål för böter att endast ha ett litet “titthål” skrapat på vindrutan.

Snö på taket kan bli dyrt

Glöm inte heller att borsta av snön från biltaket. Enligt svensk lag (2024) betraktas snö på taket som last. Om snön inte är ordentligt fastsatt riskerar du böter på 1 500 kronor. Du vill väl inte heller vara orsaken till en trafikolycka för att snön på taket flög av när du körde.

Håll registreringsskylten och lamporna rena

Se till att registreringsskylten är fri från snö och smuts. Enligt trafikförordningen måste registreringsskylten vara läsbar. Om den är täckt av snö eller smuts kan polisen utfärda böter på 1 500 kronor.

Utöver rutor och registreringsskyltar är det också viktigt att hålla lyktorna fria från snö, is och smuts. Det finns fastställda bötesbelopp som börjar på 1 600 kronor beroende på vilken lykta det gäller.

ANNONS

Dubbdäck på bilen? Samma sak gäller släpet

För dig som vintercampar är det viktigt att kontrollera däcken på husvagnen. Tänk på att om bilen har dubbdäck måste även släpvagnen ha det. Annars riskerar du böter på 1 400 kronor.

Det är dock tillåtet att köra släpvagnen med dubbdäck även om bilen har vanliga vinterdäck.

Tomgångskörning – tänk på miljön

Tomgångskörning är oftast begränsad till en minut, men det kan finnas lokala föreskrifter i olika kommuner. Kontrollera vad som gäller där du bor för att undvika onödiga böter och bidra till en bättre miljö.

Läs också:

“Vad innebär hoten mot den gröna given för investerare?” Realtid

Två undervattenskablar i Östersjön skadade. News 55

Två bilar i topp: Vi presenterar motorjournalisternas ranking av Årets bil

Årets bil låter en jury välja de bästa bilarna de testkört. Nu är listan nere på sju bilar och vi valde att kolla vad journalisterna i Europa tyckte. Det

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

ANNONS
Jämför bilförsäkring

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bilförsäkringar.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]