Dagens PS

Så dyr blev Michael Schumachers F1-bil

omslagsbild ferrari f2003-ga auktion
Ferrari F2003-GA med chassinummer 229 var ett av Michael Schumachers mest framgångsrika arbetsverktyg. (Foto: RM Sotheby's)
Karl Cajmatz
Karl Cajmatz
Uppdaterad: 10 nov. 2022Publicerad: 10 nov. 2022

En av Michael Schumachers gamla Formel 1-mästerskapsbilar har gått under klubban under en RM Sotheby’s auktion i veckan. Ferrarins utomordentliga historik gjorde den till den dyraste moderna Formel 1-bilen någonsin.

ANNONS

Mest läst i kategorin

2003 års säsong inleddes av Ferrari med en uppdaterad version av bilen från året innan, F2002. Med den lyckades Michael Schumacher ta hem en av fyra vinster, vilket för Ferrari på den tiden var att betrakta som blygsamt.

I tid till säsongens femte race, Spaniens Grand Prix, hade man en ny bil i form av F2003-GA. Epitetet GA representerade den då nyligen bortgångna Fiat-chefen tillika stilikonen Gianni Agnelli. Med den nya bilen blev det genast vinst.

Historiken bestämmer priset

Just i det racet körde Schumacher samma bil som nu har sålts, den med chassinummer 229. Under samma säsong körde han också tre lopp med systerbilen 231.

229 var emellertid den bil som användes flitigast. Med den lyckades Schumacher ta hem vinsten i fem av de totalt nio lopp han körde med bilen. Det betyder nu att bilens prislapp landade på 14,8 miljoner dollar, vilket motsvarar knappt 158 miljoner svenska kronor.

canadian grand prix michael schumacher

En av bilens vinster var Kanadas Grand Prix, som blev ett regnigt lopp. (Foto: Rainer Schlegelmilch/Motorsport Images)

Eftersom alla Ferraris gamla Formel 1-bilar tas om hand av biltillverkaren själv är det inte servicehistoriken som styr priset, utan bedrifterna på banan.

ANNONS

Senaste nytt

Ferraris definition av äganderätt

Inför försäljningen hade chassi 229 fått sig en grundlig genomgång av Ferrari Formula 1 Clienti – alltså den del av organisationen som sköter om gamla bilar enligt ovan. Man kan baserat på avdelningens namn utläsa att det är kundbilar man hanterar, bilar som Ferrari faktiskt inte äger själva, 229 inräknad. 

ANNONS

Trots hisnande köpeskillingar innefattar alltså inte ägandeskap av en gammal Ferrari-racer rätten att ta med sig den hem. Bilen blir kvar i Ferraris förvar, och vill man köra den blir det till att möta upp vårdnadshavarna på en lämplig bana, dit de tar med sig bilen.

ferrari formula 1 clienti

Köper en Formel 1-bil från Ferrari gör man inte på grund av servicehistoriken, utan CV:t. Att bilarna tas om hand, det ser Ferrari Formula 1 Clienti till. (Foto: Karl Cajmatz)

Ferraris Finali Mondiali, som vi nyligen besökte på Imola för att bland annat se tillverkarens nya Le Mans-racer är ett sådant tillfälle då bilarnas ägare får chansen att köra.

Givet motorer som den 3-liters V10:a på 845 hästkrafter och varvstopp vid 19 000, som sitter i 229, är det föga förvånande att ingen av ägarna vågar pressa bilarna fullt ut. Måhända att deras värden också har något med saken att göra.

Bilar från Schumacher-eran förtjänar givetvis också att pensioneras. Föremålet för denna artikel var ju en starkt bidragande orsak till att Michael Schumacher tog hem sin sjätte av totalt sju förarmästerskap.

Mer om auktionen finns att läsa här.

Läs även: Ferrari 296 GTS är en miljövänlig drömbil

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Karl Cajmatz
Karl Cajmatz

Redaktör på Högsta Växeln.

Karl Cajmatz
Karl Cajmatz

Redaktör på Högsta Växeln.

ANNONS
Jämför bilförsäkring

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bilförsäkringar.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]