Dagens PS

Ryktet: Toyota bygger en Miata-dödare

Toyotas Miata-dödare
Kommer Toyota äntligen ta upp kampen mot rivalen Mazdas klassiker Miata? Ja så går snacket i bilkorridorerna i Japan. Om ryktet är sant, återstår dock att se. (Bild: Toyota)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 13 maj 2024Publicerad: 13 maj 2024

Mazda Miata har länge fått härska ostört i klassen små cabrioleter. Nu går ryktet om att Toyota tänker göra något åt saken.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var engelsmännen som satte trenden i många decennier. Från öriket i Europa pumpades det ut små smidiga cabrioleter, som trots små motorer hade attityd som räckte för att bli omåttligt populära.

Under varumärken som bland annat MG, Morgan, Singer, och i viss mån Jaguar, spreds det engelska sättet att åka sportbil.

Tweedkavaj, gubbkeps och runda solglasögon blev en trend över världens alla vägar.

Såhär ska en klassisk engelsk sportbil se ut.
Engelska Singer byggde inte bara symaskiner utan även trevliga och kompetenta bilar. Här en 1933 års Singer Nine som verkligen levde upp till det engelska sättet att åka sportbil. (Foto: WikiCommons/Agentinnovate)

Men när en efter en av de engelska biltillverkarna försvann, försvann också på många sätt hela denna biltyp. Och med det uppstod en lucka på marknaden.

Japan tog över

Den som tog upp bollen var förvånande nog japanska Mazda. Men sin lilla moderna variant på den engelska bilsjälen, blev Miatan en storsäljare på marknaden. Den har dessutom fått vara relativt ensam över tid.

Miata har fått härska själv
Mazda Miata har liksom bara fått finnas till i sin egen kategori utan att någon på riktigt har hotat den på marknaden. (Foto: Mazda)

Nu går dock skvallret att den eran ska vara förbi.

ANNONS

Ärkerivalen och landskonkurrenten Toyota sägs vara på gång med en utmanare baserad på en konceptbil från 2015.

ANNONS

Senaste nytt

Snack eller verkstad

Rykten om att Toyota ska ge sig in i segment lite vid sidan om gängse utbud, har förekommit till och från men oftast försvunnit åter in bland dimmorna.

Sportig i miniformat
Är det dags för Toyota att nu ge Mazda en match i cabbe-segmentet? (Foto: Toyota)

Konceptbilen från 2015 som nu sägs ha dammats av, hette då Toyota S-FR och skulle kunna bli en perfekt länk mellan det lite lät skamfilade Toyota-ägda småbilsbolaget Daihatsu och Toyota självt.

Mellancabriolet

Daihatsu själva bygger redan en mini-cabbe. Att göra en förstorad variant med många delar från den lilla, för att täppa till hålet upp mot mamma Toyota, skulle vara fullt logiskt.

Stor grill på liten bil
Måste erkännas att grillen känns lite väl stor på den lilla bilen. Men det är självklart bara en smaksak. (Foto: Toyota)

Några spökbilder har släppts på hur en framtida Miata-utmanare skulle kunna se ut. En bil som tillsammans med Miatan skulle kunna blåsa liv i spannet under alla de lyxiga cabbar som finns i parti och minut.

ANNONS

Ingen familjebil

Dessutom skulle den nya Toyotan/Daihatsun vara ett sportigare och roligare alternativ än de familjecabbar som Volkswagen, Peugeot och de andra bygger.

Vi väntar med spänning.

Toyota-cabbens nya förarplats
Enkelt, rent och utan krusiduller. Det är så här en förarplats i en sportbil ska se ut. (Foto: Toyota)

Läs också att du nu kan köpa din nya Land Rover som cab. Dagens PS.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
Jämför bilförsäkring

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bilförsäkringar.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]