Halvledarkrisen är inte någon kris för chiptillverkarna – de gör i stället rekordresultat. Världens tio största chiptillverkare såg sina intäkter stiga till 187 miljarder kronor det första kvartalet 2021.
Rekordintäkter för chiptillverkare i halvledarkrisen
Mest läst i kategorin
Trendforce, som sysslar med marknadsanalys och undersökningar, har presenterat nya siffror för världens största tillverkare av de chip som det råder brist på i många branscher världen över. De används i allt från tv-spel till bilar till tvättmaskiner och eltandborstar, skriver CNBC.
De kombinerade totala intäkterna för de tio största chiptillverkarna i världen steg till en rekordsumma på 22,75 miljarder dollar, motsvarande 187 miljarder kronor, för det första kvartalet 2021.
Bolag i Taiwan klart störst
57 procent av dessa intäkter stod ett bolag för, TSMC, eller Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation. Företagets intäkter klättrade till 12,9 miljarder dollar, upp två procent i det första kvartalet 2021. En stor majoritet av alla chip tillverkas i Asien, men både USA och EU har planer på att bli mer självförsörjande framöver.
”På grund av höga krav på olika slutprodukter har tillverkare ökat sina komponentinköp och gjuterikapaciteten har därför varit sedan 2020, med olika gjuterier som höjer sina priser och justerar sin produktmix för att säkerställa lönsamhet”, skriver Trendforce analytiker Joanne Chiao.
Vinterstorm ställde till det för Samsung
Den sydkoreanska chipjätten Samsung tappade dock i sin tillverkningsverksamhet som gick ner två procent till 4,1 miljarder dollar. Det beror främst på vinterstormen i Texas, som tvingade bolaget att stänga sin fabrik i Austin.
Trendforce tror att både chip-priserna och tillverkningsbolagens intäkter kommer att fortsätta stiga då halvledarkrisen fortsätter då tillgången fortsatt kommer vara lägre än efterfrågan, kanske så länge som till 2023.
Läs mer: Fordonsindustrin i kris – så uppstod halvledarbristen
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bilförsäkringar.