Rivian är en amerikansk startup från Irvine i Kalifornien som kan stoltsera med att vara först ut i segmentet elektriska pickisar, såvida man inte räknar med Chevrolet S-10 EV från 1997. Rivians första modell, R1T, har fått otroligt mycket uppmärksamhet. Vi begav oss till Los Angeles i Kalifornien för en provkörning.
Rivian R1T provkörd - fullständigt dominerar
Mest läst i kategorin
Rivian R1T (2022)
Motor: Två elmotorer fram, två elmotorer bak, 847 hästkrafter, 1231 newtonmeter
Kraftöverföring: Steglös automatlåda, fyrhjulsdrift
Acceleration: 0–100 km/h: 3,0 sekunder
Toppfart: 185 km/h
Elektrisk räckvidd: 505 km
Vikt: 3 259 kg
Mått (längd/höjd/bredd): 5514/1828/2078 mm
Pris (USA): Från $67 500 (motsvarande 698 000 SEK)
En av de första elektriska pick-uperna
Filosofin bakom Rivian R1T är dels ett djuprotat hållbarhetstänk, dels ett fokus på terrängkörning, praktikalitet, och lifestyle.
Rivian var måna om att berätta för oss om bilens mångsidighet och fokus verkar sannerligen på miljöaspekten. Märket kallar bilen för världens första elektriska äventyrsbil.
Mycket gemensamt
Det är omöjligt att inte dra paralleller till Tesla när man okulärbesiktigar Rivian. Båda är amerikanska, båda har utvecklat bilar från botten upp, båda har egna mjukvaror och båda satsar på att bygga ut en lämplig infrastruktur.
Dessutom har Rivian köpt en bilfabrik tidigare ägd av Mitsubishi, vilket är en liknande strategi som Tesla har anammat.
Rivian R1T har en egen bottenplatta som den delar med suv-syskonet R1S.
I varianten vi körde fanns det en motor vid vardera hjul, det vill säga två fram och två bak.
Det kommer även en variant som bara har en motor fram och en bak.
Även infotainmentsystemet är egenutvecklat och fungerar bra. Systemet är responsivt och ser riktigt snyggt ut.
Det är ett under att en start-up som Rivian kan utveckla ett bättre infotainmentsystem än några av världens största bilkoncerner som har haft flera decennier på sig.
Väldigt många funktioner har inkorporerats i infotainmentsystemet, exempelvis inställningarna för att justera både ratten och backspeglarna.
På ratten finns det knappar men inga symboler – det ser snyggt ut men är opraktiskt.
Även instrumentpanelen är en digital lösning som är slående lik den man finner i exempelvis en Tesla Model 3. Det kryllar inte av inställningsmöjligheter vilket känns lite som en förlupen möjlighet.
0-till-finkan på nolltid
Det är emellertid prestandasiffrorna som man imponeras mest av – det är en så kallad quad motor-konfigurering.
Totalt pumpar Rivian R1T ut hela 847 hästkrafter och 1231 newtonmeter. Det är fler hästkrafter än en Ferrari 296 GTB och mer vridmoment än en Bentley Mulsanne Speed.
Trots en vikt på närmare 3,3 ton resulterar gasen i botten i en 0-till-100-tid på 3 sekunder blankt.
Accelerationen är våldsam och ihållande upp i hastigheter som hade fått en amerikansk sheriff att sätta donuten i halsen.
Det finns åtta olika körlägen, fyra för körning på vanlig väg – All Purpose, Sport, Conserve, och Tow Mode.
För terrängkörning finns det Off-Road Auto, Off-Road Rock Crawl, Off-Road Rally, och Off-Road Drift. Läs om de olika körlägena här.
Varje enskilt läge ändrar en rad parametrar såsom bilens höjd, fjädring, gasrespons, samt fyrhjulsdriftsystemet.
Normalläget är All-Purpose som automatiskt anpassar bilen till rådande omständigheter. Vid stadskörning är bilen i sin normalhöjd medan den på motorväg sänker sig själv för att minimera luftmotstånd.
Sport-läget sänker bilen och vässar till allt. Conserve stänger av elmotorerna baktill vilket gör bilen framhjulsdriven i syfte att maximera räckvidden. Tow Mode är – som det låter – till för att dra släp; dragvikten är hela fem ton.
Luftfjädringen innebär att komforten är hög, även om det inte rör sig om någon molnliknande upplevelse.
Många av Los Angeles potthål och grövre ojämnheter gör sig således kända men helhetsintrycket är mycket positivt.
R1T är i det stora hela en väldigt bekväm bil, med undantag av baksätet som inte är något märkvärdigt.
Imponerande kvalitet
Rivian R1T upplevs som väl ihopskruvad och styv, något som genomsyrar bilen i sin helhet. Kvalitetskänslan är hög och alla ytor man tar på känns premium.
Det är mäkta imponerande att en startup kan tillverka något som känns så högkvalitativt medan många väletablerade bilmärken sannerligen tampas med kvalitetsproblem, däribland Tesla.
Just bilens styvhet är en förutsättning för exempelvis terrängkörning där tokiga vinklar kan belasta bilen på oändligt antal sätt.
I sin tur ger det ett mer gediget intryck under ordinarie körning.
Styvheten är även en förutsättning för att bilen inte ska vrida isär sig själv när man låter samtliga 847 hästkrafter och 1231 newtonmeter släppa loss.
Att bilen har en elmotor per hjul innebär att man kan skicka på pricken så mycket kraft som situationen kräver, allt för att maximera grepp – både under ordinarie körning men särskilt vid terrängkörning.
Det är precis det man vill uppnå med diverse låsbara differentialer på bilar med “bara” en motor.
Kupén är tyst oavsett underlag och bilen är oerhört tillmötesgående.
Man sitter högt med god sikt runtom och trots de vansinniga prestandasiffrorna förblir Rivian R1T aldrig skräckinjagande.
Mycket av det har att göra med bilens enorma vikt vars totalvikt är på 4750 kilogram vilket i Sverige kräver C-behörighet på körkortet.
Den regenerativa inbromsningen har två lägen – standard och hög – där båda tillåter enpedalskörning.
Regenereringen är bestämt kraftig men det finns ingen möjlighet att stänga av systemet helt, något som kan vara trevligt vid exempelvis motorvägskörning.
Styrningen är gummiaktig men R1T upplevs alltid som kvick och responsiv.
En dieseldriven pickis av samma kaliber upplevs som betydligt mer trög och saknar oftast den styvhet som Rivian stoltserar med vilket gör att ekipaget känns som betydligt mer lastbilslikt.
Summan av kardemumman
R1T är en makalöst imponerande skapelse.
Den amerikanska start-upen Rivian har lyckats ta sig an en av världens tuffaste industrier och har lyckats utveckla en bil från botten upp som slår konkurrenterna på fingrarna.
Att de dessutom har lyckats göra det i ett land som är så pass kulturellt elbilsfientligt som USA med en bil för ett segment så konservativt som pickis-segmentet gör det hela ännu mer imponerande.
Rivian R1T imponerar med sin vansinniga prestanda, sin relativt höga komfort, höga byggkvalitet och en mjukvara som faktiskt fungerar.
Det är dessutom på första försöket, förvisso med lång startsträcka, bådar gott för framtiden och visar att det minsann inte finns några ursäkter att tillverka undermåliga produkter, särskilt inte för de biltillverkarna som funnits i närmare 100 års tid.
Dagens PS första intryck av Rivan R1T
Slutbetyg: 5/5
Rivian R1T sätter ribban sanslöst högt för segmentet elektriska pickisar och visar mycket väletablerade företag var skåpet ska stå. Vad de lyckats åstadkomma är mycket imponerande och vi ser med spänning fram emot vad som komma skall.
Motorjournalist. Chefredaktör på Högsta Växeln.
Motorjournalist. Chefredaktör på Högsta Växeln.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bilförsäkringar.