Dagens PS

Nytt patent revolutionerar elbilsbyggandet

Elbilar
Med Hyundai och Kias nya hjulmotorer Uni Wheel kommer det bli ytterligare plast över i karossen för andra ändamål än drivteknik. (Bild: Hyundainews)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 11 dec. 2023Publicerad: 11 dec. 2023

Kia och Hyundai har gemensamt konstruerat en ny generation navmotorer som de själva hävdar ska revolutionera byggandet av elbilar.

ANNONS

Mest läst i kategorin

De första bilarna som byggdes var ju mer eller mindre motoriserade hästvagnar där hästen och schackarna hade bytts ut mot en liten explosionsmotor som placerats under vagnsbotten mellan hjulen.

I takt med att motorerna sedan växte, blev utrymmet under vagnsgolvet för litet.

Konstruktionen gjordes om och motorn fick oftast den placering som den har haft – framför sittbrunnen mellan framhjulen.

Det är så här vi lärt oss att en bil ska se ut – med baklucka och motorhuv. Nu kan dock detta mallade utseende snart vara ett minne blott. (Bild: De Marque Inc)

Nu kunde motorn leva sitt eget liv och bli hur stor eller liten den ville – utan att den påverkade coupén eller bagageutrymmet. Från motorn fördelades sedan kraften ut till hjulen på olika tekniska sätt.

När vi nu är mitt i elbilsrevolutionen, handlar det inte bara om att vi bytt drivmedel från bensin och diesel till el. Det handlar minst lika mycket om en teknisk ny tid.

Där motorn alltid suttit

Den hittills kanske största skillnaden i tekniken är just motorn.

De traditionella drivmedlen jobbade i en motor som satt där vi tidigare nämnt – mellan hjulen där fram.

ANNONS

Med eldrift, behöver dock inte motorns placering längre vara där den har varit.

Elmotorernas mindre storlek samt möjligheten att “dela” på en motor till flera små, skapar nya möjligheter som revolutionerar framtida konstruktioner.

elbilar
Här syns tydligt skillnaden mellan en “traditionell” elbil med motorn i karossen och en “ny” med motor och drivning placerat ute på hjulen. (Bild. Hyundainews)

Många av dagens elbilar har istället för en traditionell maskin, redan delat upp motorerna så att varje hjul har sin egen motor som kan datorstyras individuellt.

En teknik som gör att det klassiska motorutrymmet under huven, inte längre egentligen behövs.

ANNONS

Senaste nytt

Utvecklad navmotor

Hyundai och Kia har nu tagit navmotorerna ett steg vidare.

Uni Wheel heter deras senaste konstruktion som lyft ut ännu mer av tekniken ut i hjulen och som revolutionerar elbilsbyggnadet, hävdar de båda bolagen.

Med åtta patent i den nya konstruktionen, har Kia och Hyundai lyckats flytta ut i både motor och den behövliga reduktionsväxellådan ut i hjulen, så att knappt något utrymme längre behöver tas i anspråk i karossen för drivlinan.

ANNONS
elbilar
Med den nya konstruktionen är det egentligen bara hjulupphängningen som behöver förbinda karossen och hjulen. (Foto: Hyundainews)

Varje hjul blir nu en separat drivenhet som bara behöver matarström från batterierna för att fungera.

Plats til annat

Detta lämnar plats i karossen på bilen för ytterligare batterikraft, eller andra komfortbehov.

Uni Wheel är också så konstruerad att tekniken är enkel att skala upp eller ned. Företagen tror på en enorm marknad där inte bara bilar är mottagare, utan också mopeder, rullstolar eller andra applikationer där den paketerade drivkällan enkelt kan anslutas.

Lär mer:

Om den nya drivtekniken här

Är Hyundai Ionic 5N den bästa elbilen?

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
Jämför bilförsäkring

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bilförsäkringar.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]