Dagens PS

Ny bensinchock: ”Därför kan det öka ännu mer”

Bensinpriset har nu sprängt 18-kronorsvallen. Dyrare olja och ökad reduktionsplikt spås ge ytterligare höjt pris.
Maths Nilsson
Maths Nilsson
Uppdaterad: 27 okt. 2021Publicerad: 26 okt. 2021

För första gången har bensinpriset brutit 18-kronorsvallen.
Men det är långt ifrån säkert att prisrusningen stannar vid 18,09 kronor per liter.
– Om inte Opec och Ryssland ökar produktionen kan priset öka mer, dessutom bidrar det höga elpriset till ökningen, säger Thina Saltvedt, energiexpert vid Nordea, till Dagens PS.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Den dramatiska prisutvecklingen på bensin och diesel fortsätter. Under måndagen satte listpriset på bensin ett nytt historiskt rekord. För första gången någonsin är priset över 18 kronor.

Över fem kronor dyrare på ett år

Bensinen har ökat med över fem kronor sedan priset var som lägst under coronapandemin för cirka ett år sedan. När restriktionerna har lättats och oljepriset pressats upp har bensinen ökat till historiska rekordnivåer. Och det kommer troligen att bli ännu dyrare framöver, även om ingen vet säkert.

”Om Opec och Ryssland ökar produktionen kan priset på olja gå ner”, säger Nordeas oljeprisanalytiker Thina Saltvedt. Foto: Nordea

– Det är svårt att säga hur utvecklingen ska gå. Vaccinationerna och en lättad pandemi gör att efterfrågan på olja och raffinerade produkter fortsätter att öka. Produktionen har inte nått samma nivåer som före pandemin. Efterfrågan ökar, men tillgången ökar inte i samma takt, säger Thina Saltvedt, senior advisor Sustainable Finance på Nordea Bank.

Högt elpris driver oljepriset

Även elpriserna slår rekord runt om i världen. Det ökade elpriset har också bidragit till att höja priserna på råoljan, bensin och dieseln.

– När elpriset har stigit så mycket har det blivit lönsamt att tillverka el genom att bränna olja igen, det har eldat på efterfrågan ytterligare, säger Thina Saltvedt.

Oljan på 85 dollar per fat

ANNONS

Oljepriset ligger just nu på cirka 85 dollar per fat. Det finns förhoppningar om en sänkning, men det kräver att både Ryssland och Opec bestämmer sig för att öka oljeproduktionen. Och det är långt ifrån säkert, Opecs generalsekreterare Mohammed Barkindo kräver nya investeringar i olja och varnar för prischocker på energi.

– Ryssland och Opec har ännu inte ökat produktionen till de nivåer som pumpades upp före coronapandemin. Om de bestämmer sig för att öka produktionen skulle priset på olja kunna gå ner. Men om det sker är långt ifrån säkert. Dessutom kan orkaner och andra naturfenomen driva upp priset, säger Thina Saltvedt.

Dyrare vid nyår i Sverige

Även inhemska faktorer i Sverige driver upp priset. Vid nyår ska reduktionsplikten med inblandning av biodrivmedel i bensin ökas, och det ger en prishöjning på 35-50 öre inklusive moms. Sedan höjs energiskatten på bensin i takt med inflationen, vilket i år kan landa på omkring 18 öre per liter.

Ett pris på omkring 19 kronor per liter är alltså inte otroligt runt nyår, om inte Vladimir Putin och Opecs generalsekreterare Mohammed Barkindo kommer överens om ökad produktion av olja. Enligt en Yougov-undersökning som Nordnet har gjort är sex av tio svenskar oroliga eller lite oroliga för hur drivmedels- och elpriserna påverkar deras ekonomi. Var tredje person uppger att de är mycket oroliga över bensin- och dieselpriserna.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför bilförsäkring

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bilförsäkringar.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS