Dagens PS

NHL-proffs backar svensk lösning på chipbrist

Chipbrist
Hockeyfamiljen Nylander backar AlixLabs lösning på chipbristen. (Foto: TT)
Dagens PS
Dagens PS
Uppdaterad: 27 sep. 2021Publicerad: 27 sep. 2021

Världens chipbrist ska lösas från Lund enligt AlixLabs – med pengar från Almi Invest och hockeyfamiljen Michael, William och Alexander Nylander. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

Billigare och snabbare tillverkning av halvledarkomponenter ska öppna ny väg för mer hållbar elektroniktillverkning. AlixLabs i Lund ska nu med hjälp av friska pengar från Almi Invest och från bland annat hockeyfamiljen Michael, William och Alexander Nylander utveckla och validera sin produktionsteknik.

Bröderna Alexander och William Nylander är NHL-proffs i Toronto Maple Leafs respektive Chicago Blackhawks, och pappa Michael Nylander gjorde 920 NHL-matcher under en lång karriär. Nu satsar de på en ny match – mot den chipbrist som råder i världen.

Komplex teknik är dyr

Halvledarkomponenter bygger upp de minimala datorchips som får vår elektronik att fungera och är i dag extremt små. Det gör dem både dyrare och svårare att tillverka, och industrin söker nya sätt att tillverka dem – men dessa är ofta komplexa och kostsamma. I maj 2021 kunde Dagens PS berätta om hur kostnaden för datorchips rusade eftersom det råder brist på dem, bland annat på grund av en brand i en chipfabrik i Tokyo.

Sparar pengar — och miljö

Lundabaserade AlixLabs har nu utvecklat en ny, innovativ metod med hög packningsgrad som slopar flera steg i tillverkningsprocessen av halvledare.

Metoden gör tillverkningen av halvledare billigare och mindre resurskrävande, vilket i längden kan innebära en mer hållbar produktion av elektronik.

Hanterbara investeringar

I dag sker nästan all tillverkning av halvledare i USA och Asien, främst Taiwan, med med den nya metoden skulle det bli möjligt för mindre produktionsanläggningar i till exempel Europa att kunna tillverka komponenter med hanterbara investeringar.

ANNONS

“AlixLabs disruptiva tillverkningsmetod har en enorm marknadspotential och möjliggör fortsatt teknikutveckling och kraftfullare elektronik som samtidigt är mycket mer resurssnål”, säger Anna Gisselsson, Investment Manager på Almi Invest.

Patent i USA

AlixLabs har redan sett till att deras metod är täckt av ett godkänt patent i USA, och har lämnat in patentansökningar i fler länder.

“Tack vare denna investering kan vi ta bolaget till nästa nivå”, säger Jonas Sundqvist, vd på AlixLabs.

“Vi har i dag ett antal påbörjade förhandlingar med FoU-aktörer, utrustnings- och halvledartillverkare för att skapa underlag för vidare samarbete för utveckling av våra produkter.”

Läs även: Här är halvledaraktierna du vill äga – sex tips

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]