Dagens PS

Mercedes 300 SL i skrotskick såld för 100 miljoner

Rudi Klein collection.
Det viskades redan innan om att måsvingen med aluminium-kaross skulle bli dyr. Men nog hade ingen trott på närmare 100 miljoner kronor. (Foto: RM Auctions)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 27 okt. 2024Publicerad: 27 okt. 2024

Höstens happening I den klassiska bilvärlden var auktionen efter samlaren Rudi Klein. En samling skrot för de flesta, men inte för alla…

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det har talats om samlingen utanför Los Angeles i decennier, men ytterst få har fått se den i verkligheten.

Tysken Rudi Klein kom till USA på 1950-talet och öppnade sin verksamhet utanför Los Angeles som en blandning av bilskrot och bilsamling.

Hans inriktning var att köpa mer eller mindre kvaddade europeiska sport- och lyxbilar, ofta för småpengar, och sedan sälja delar vidare till andra som behövde.

Skrotgård värd miljoner
Samlingen av Porschar var imponerande. Men i stort sett alla var i behov av renovering. Och de flesta i ganska så omfattande behov, minst sagt… (Foto: RM Auctions)

Men allt såldes inte. Under åren byggde Rudi Klein upp ett område fyllt av bilar och rester av bilar som bar bilvärldens allra mest attraktiva märken.

För 20 år sedan dog Rudi och området med hans bilsamling föll i hans barns ägo, som dock inte riktigt orkade ta tag i projektet.

Unikt uppdrag

Men i somras fick det väl ansedda auktionshuset RM Sotheby’s uppdraget att sälja av hela härligheten på en auktion utan reservationspriser.

Två unika Mercedes-objekt
Till vänster måsvingen med aluminium-kaross och till höger en “vanlig” 300 SL Roadster. (Foto: (Foto: RM Auctions))
ANNONS

För oss vanliga dödliga, verkade 98 procent av allt som skulle sälja vara rent skrot. Skrotet i fråga hade dock varsamt plockats från bilar som Porsche, Ferrari, Mercedes och Lamborghini, varför det bedömdes finnas ett ansenligt värde i “skrotet”.

ANNONS

Senaste nytt

Live-auktion

Under lördagen var det så dags för showen. Både live på plats på Kleins skrotgård, och på nätet, kunde samlare från hela världen bjuda på delar av samlingen.

Ett Mercedes-objekt för 100 miljoner.
Punkterad och märkbart sliten såg egentligen inte måsvingen så mycket ut för världen. Men den kom att bli en raket på auktionen. (Foto: (Foto: RM Auctions)

Två bilar stack ut – och det rejält. Dels den legendariske tävlingsföraren Rudolf Caracciola:s privata Mercedes- Benz 500 K och dels en Mercedes-Benz 300 SL coupé.

Två stjärnor blev en

Båda bilarna förväntades rusa sky-high under auktionen, men det var bara en av de två som verkligen drog suset ur publiken.

En ledsen punkterad Mercedes
Var du sugen på en svart-röd aluminium-vinge, så missade du den enda chansen i helgen. (Foto: RM Auctions)

När LOT numer 290 kom upp på skärmarna, alltså den silvergrå Måsvinge-Mercedesen, rusade formligen budgivningen iväg för att slutligen stanna på svindlande 99 350 000 kronor.

ANNONS

Unikt exemplar

Orsaken till denna ekonomiska tjurrusning var att bilen är en av endast 29 byggda måsvingar med aluminiumkaross och dessutom den enda som levererades från fabrik i helsvart med röd läderklädsel.

Mumbo-jumbo-kunskap för de flesta men för märkessamlarna en historisk pralins som ju bokstavligen bara kan dyka upp en gång i detta orörda skick.

Unik 1930-tals-Mercedes
Så mycket tuffare blev det inte under 1930-talets andra halva än så här. (Foto: RM Auctions)

När sedan Rudolf Caracciolas ofantligt vackra Mercedes-coupé rullades upp nio utrop senare, förväntade sig nog många ett motsvarande rally.

Seg budgivning

Men det blev en trött budgivning på den orörda 1930-talsklassikern som efter mycket arbete från auktionisten, landade på i sammanhanget “rimliga” knappa 44 miljoner kronor.

Underbar orörd inredning
I ett i stort sett orört originalskick såldes Rudolf Caracciolas unika 500 K för drygt 44 miljoner kronor. (Foto: RM Auctions)

När nu denna auktion är över och Rudi Kleins samling splittrad, undrar självklart alla – var detta den sista orörda samlingen som hittats och nu sålts?

ANNONS

Självklart inte.

Rester av en Ferrari
Att en noggrann dokumentation är värdefull blev extra tydligt i vissa fall. Som när resterna av denna Ferrari 275 GTS från 1966 såldes för drygt 250 000 kronor. (Foto: RM Sotheby’s)
En Lamborghini för 10 miljoner
En tidig Lamborghini Miura klubbades iväg för 10 miljoner. (Foto: RM Sotheby’s)

Läs mer om auktionen här. Dagens PS.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS