Dagens PS

Mardrömsköp: Thomas BMW visade sig vara olaglig

Snopet att köpa något som godkänts så många gånger. (Foto: BMW och Jonas Ekströmer/TT)
Snopet att köpa något som godkänts så många gånger. (Foto: BMW och Jonas Ekströmer/TT)
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud
Uppdaterad: 07 jan. 2025Publicerad: 06 jan. 2025

En man i Sandnes fick en obehaglig överraskning när han tog sin BMW X5, som han köpt för 320 000 kronor, på besiktning.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Det visade sig att bilens chassinummer hade manipulerats, vilket gjorde den olaglig att använda, skriver Motor.no.

Snopet besked

Han hade köpt bilen för tre år sedan genom ett bilförmedlingsföretag i Oslo. Bilen, en 11 år gammal BMW X5, hade fungerat utan problem i ett och ett halvt år. Men vid en rutinkontroll upptäcktes det att chassinumret i registreringsbeviset inte stämde överens med det officiella numret.

Misstankarna väcktes och ytterligare undersökningar gjordes hos en BMW-återförsäljare. Där bekräftades det att chassinumret även i motorrummet var förfalskat. Det ursprungliga numret hade slipats bort och ersatts med ett nytt, felaktigt nummer. Spåren av manipuleringen var tydliga.

“Siffror och bokstäver står inte på linje som de ska. Placeringen i motorrummet är också på fel ställe”, skrev återförsäljaren i ett brev.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Importen godkändes – trots fusk

BMW:n hade importerats till Norge när den var sju år gammal. Den hade då godkänts av Statens vegvesen, som uppenbarligen inte upptäckt manipuleringen. Allt talade för att förfalskningen gjorts innan bilen kom till Norge. Trots detta beslutade Statens vegvesen att återkalla godkännandet och utfärda ett permanent körförbud för bilen. Beskedet var naturligtvis en chock för Meberg, som nu stod med en olaglig bil.

Trist att den passerat så många instanser utan att någon upptäckte felet. (Foto: BMW)
Trist att den passerat så många instanser utan att någon upptäckte felet. (Foto: BMW)

Den olycklige bilägaren försökte häva köpet, men varken säljaren eller bilförmedlingsföretaget gick med på det. De menade att de inte kunde lastas för felet och hänvisade till att bilen godkänts i två tidigare besiktningar. Dessutom hade en BMW-återförsäljare utfört en garantireparation utan att upptäcka något fel.

ANNONS

Långdragen tvist

Meberg vände sig då till Forbrukertilsynet och sedan till Forbrukerklageutvalget för att få hjälp. Där fick han rätt att häva köpet och få tillbaka större delen av pengarna. Forbrukerklageutvalget menade att bilen inte var laglig att använda och uppmanade säljaren att kräva ersättning från den person de i sin tur köpt bilen av.

BMW:n visade sig ha haft tre olika ägare efter importen till Norge, innan den såldes till den person som Meberg köpte den av.

Efter en långdragen process, med många turer fram och tillbaka, nådde Meberg slutligen en förlikning med säljaren och bilförmedlingsföretaget strax före jul. Äntligen kunde han lägga den här mardrömsaffären bakom sig.

“Jag är glad att bli färdig med den här saken”, sade Meberg, som nu kan börja leta efter en ny – och förhoppningsvis laglig bil.

Parkeringsavgifter sexdubblade på två år

En dramatisk ökning av parkeringsavgifter för Köpenhamnsborna slår hårt. Dyrast blir det för elbilsägarna men alla får sin del av kakan. Ägare av elbilar

Passa även på att läsa:
Rekordmånga gick i konkurs 2024 men köpkraften växer. News 55
Ekonomer varnar: Europa kan bli irrelevant. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

ANNONS
Jämför bilförsäkring

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bilförsäkringar.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Sänkta sparskatten: Unga redo att spara mer

Efter tolvslaget på nyårsnatten blev det skattefritt att spara 150 000 kronor på ett så kallat ISK-konto. Den sänkta sparskatten lockar särskilt unga att vilja spara mer. Det visar en undersökning från nätmäklaren Nordnet där sex av tio unga uppger att de kommer att öka sitt sparande i spåren av skattesänkningen. Goda nyheter för regeringen […]