Dagens PS

Köper Kina journalisterna från Europa?

Är det rätt att bjudas på lyxresor om man ska rapportera om varumärkena i många år? (Foto: Getty Images)
Är det rätt att bjudas på lyxresor om man ska rapportera om varumärkena i många år? (Foto: Getty Images)
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud
Uppdaterad: 26 apr. 2025Publicerad: 26 apr. 2025

Kinesiska biltillverkare bjuder in journalisterna på lyxresor till Shanghai. Är det ett smart drag för att vinna Europas gunst?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kinesiska biltillverkare har insett att om de ska lyckas på den globala marknaden, och i synnerhet i Europa, så krävs det mer än bara bra produkter till konkurrenskraftiga priser. Nu öppnar de plånböckerna rejält och rullar ut röda mattan för internationella journalister och influencers i en aldrig tidigare skådad skala, skriver Bloomberg.

Syftet är glasklart: att skapa positiv publicitet och övertyga potentiella köpare om att deras bilar är här för att stanna.

Latinamerika störst

Inför den stora bilmässan i Shanghai har hundratals reportrar från hela världen bjudits in till lyxiga hotell och exklusiva presentationer av de senaste modellerna från bland andra BYD och Zeekr. Särskilt fokus verkar ligga på journalister från Latinamerika och Mellanöstern, regioner där de kinesiska tillverkarna ser stor potential för tillväxt av elbilar i takt med att ekonomierna stärks. Den ökade exporten kan även hjälpa till att minska överkapaciteten i den kinesiska elbilsproduktionen.

Z9 GT från Byd. (Foto: Byd)
Z9 GT från Byd. (Foto: Byd)

BYD, Kinas bäst säljande bilmärke, bjöd in omkring 150 journalister och influencers från länder som El Salvador, Paraguay, Ecuador, Chile och Peru. Dessa gäster har fått bo på flotta hotell längs Huangpu-floden i Shanghai, där priserna för ett rum kan ligga på minst 375 dollar per natt, motsvarande drygt 4 000 svenska kronor. MG, som ägs av SAIC Motor Corp., bygger dessutom en fabrik i Mexiko speciellt för att möta efterfrågan i Latinamerika.

ANNONS

Senaste nytt

Influencers som dörröppnare och kritik från lokalt håll

Även influencers får allt större tillgång till dessa evenemang. Med sina välproducerade videor och ständiga inlägg i sociala medier har de en enorm förmåga att påverka konsumenternas uppfattning om bilmärkenas kvalitet och prestanda.

Forrest Jones, en bilrecensent med över 3,2 miljoner prenumeranter på Youtube, minglade bland annat på Zeekrs pressevent på taket av det anrika Fairmont Peace Hotel. Hans recensioner av kinesiska elbilar har genererat hundratusentals visningar och lyfter fram funktioner som inte alltid finns i nordamerikanska eller europeiska modeller.

ANNONS
Zeekr 001. (Foto: Zeekr)
Zeekr 001. (Foto: Zeekr)

Gästfriheten som visas de utländska journalisterna och influencersna har inte gått obemärkt förbi i lokala medier. En kinesisk influencer vid namn Zhang menar att många av hans kollegors klagomål handlar om att utländska journalister får en gräddfil och en överdriven uppmärksamhet.

Han ifrågasätter om det verkligen spelar någon roll om de kinesiska biltillverkarna betalar för hotell och transport, och betonar att influencers i första hand bör tjäna sin publik och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid bilköp.

Felix Hamer, en bloggare från Amsterdam med specialintresse för elbilsladdning, flög via Shenzhen till Shanghai för att lära sig mer om den senaste tekniken inom snabbladdning. Han konstaterade med en viss ironi att en tillverkare som Audi inte ens skulle flyga honom till Portugal.

Teknikdemonstrationer och etiska frågetecken

Även underleverantörer i Kina inser vikten av mediebevakning och influencers. Batterijätten CATL bjöd in hundratals personer till ett ombyggt lager i Shanghai för att demonstrera sina senaste innovationer under sitt första “Tech Day”. Senare bjöd de in en mindre grupp influencers till en testanläggning utanför Shanghai, nära Teslas fabrik, för att prova deras chassi som integrerar ram, batteri och elmotor.

Robin Zeng, vd för det Kina-baserade batteritillverkningsföretaget CATL. (Foto: Ng Han Guan/AP/TT)
Robin Zeng, vd för det Kina-baserade batteritillverkningsföretaget CATL. (Foto: Ng Han Guan/AP/TT)

Syftet var att visa potentialen i denna plattform som biltillverkare kan använda för att bygga egna modeller utan att behöva oroa sig för kostsamma komponenter.

Krockade med bilen

ANNONS

Under provkörningarna tillhandahöll CATL en färdig bil från den kinesiska tillverkaren Neta som använder deras design, samt ett avskalat chassi med en stol, pedaler och ratt monterade. En entusiastisk influencer råkade till och med snurra runt med detta fordon på banan och skada ett bakre hörn, vilket skapade dramatik och troligen intressant innehåll.

Frågan kvarstår dock: är dessa påkostade resor för journalister verkligen etiskt försvarbara? Influencers har kanske en annan roll i ekosystemet, där samarbeten och sponsring är mer accepterat. Men för journalister, vars uppgift är att vara objektiva och granska, kan sådana generösa inbjudningar skapa en beroendeställning och riskera att påverka den kritiska granskningen. Vi tror oss ha sett vissa medier från Europa, däribland Sverige, figurera i Shanghai just nu så återstår att se hur det kommer se ut i deras kanaler.

Det är en balansgång mellan att få tillgång till information och att behålla sin integritet. De kommande åren får utvisa om de kinesiska biltillverkarnas investeringar i PR och marknadsföring kommer att löna sig i form av ökad försäljning i Europa.

Bilindustrins hårda varning till Trump

Bilindustrin i USA skakar. Nya tullar hotar jobb och företag. En samlad front varnar Trump för katastrofala följder. En samlad front av bilindustrins

Läs också:

Kulturnatt: Många unika upplevelser på en kväll. News 55

Källa: EasyPark delar din data – rekordsnabba böter. E55

Svenskarna vill ha kärnkraft – vägrar betala för den. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS