De fartsyndare som fastnar på bild i Trafikverkets nät av fartkameror blir fler och fler. I tunnlar tänker förarna sällan på att de fotograferas även där.
Här fångas flest fartsyndare på bild
Mest läst i kategorin
200 000 fartsyndare fastnar på bild tagna av de ungefär 2 200 kameror som mäter hastigheten och fotar syndarna samtidigt. Det är mer än 50 000 ärenden fler än vid samma tid förra året. Detta trots att fler och fler håller hastighetsbegränsningen ute i trafiken. Det är när fordonen förs under jord som syndandet sätter fart, tunnlarna i storstäderna är fartsyndarnas kryptonit – här fångas flest på bild.
– Polisen har gjort en satsning och har anställt fler personer för att öka antalet ärenden i samma takt som vi ökar antalet kameror och övervakade sträckor. Det ska gå snabbt från blixt till brevlåda, säger Eva Lundberg, nationell samordnare för fartkameror på Trafikverket.
Alla inte aktiverade
Samtliga skåp för fartkameror är laddade med full utrustning för att ta bilder och utföra hastighetskontroller. De är dock inte aktiverade på samma gång, det finns ett system som gör att de skiftar och är på någon gång. Den som kör sex kilometer eller mer över hastighetsbegränsningen får passa på att le, är systemet i gång fastnar du garanterat på bild.
På fyra specifika sträckor i tunnlar i Stockholm och Göteborg aktiverades systemet oftare, vilket medförde att fler fartsyndare åkte dit och fick ett brev hem med bot och en selfie som bevis.
– Men det gav inte så stor effekt i tunnlarna, även om hastighetsöverträdelserna är färre än innan kamerorna kom. Målet är inte att få in böter utan att få ner hastigheten och rädda liv.
Svåra att se
I tunnlarna får du ingen varning vart kamerorna sitter, dessutom är de placerade i taket och inte på en stolpe som ute på vägarna. Det har gjort att Trafikverket nu tittar på om de kan göra något mer för att få ner hastigheterna i tunnlarna.
– I tunnlarna är det väldigt mycket mer fordon än på landsbygdsvägarna, vilket kan spela roll. Vi tittar på andra förslag på åtgärder nu, säger Lundberg.
Laglydigare i landsbygden
Flest kameror finns på landsbygden och där åker endast en procent dit när de passerar en fartkamera. Enligt Lundberg har medelhastigheten sänkts på de sträckor som fartkollsystemen finns uppsatta.
Enligt Trafikverket räddas 15 till 20 liv på vägarna tack vare fartkamerorna.
Läs mer: Därför blir svenskarna av med körkortet – antalet ökar
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bilförsäkringar.