Dagens PS

Förvånande siffror: Här sker flest viltolyckor i Sverige

flest viltolyckor
Flest viltolyckor sker mellan skymning och midnatt. (Foto: Cloudberry)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 23 feb. 2022Publicerad: 23 feb. 2022

Region Västra Götaland hade överlägset flest viltolyckor i Sverige under 2021, enligt en sammanställning som dashcam-tillverkaren Nextbase gjort från polisens statistik. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

Under pandemiåret 2020 minskade viltolyckorna i Sverige. Men under 2021 blev det nya höjder för viltolyckor, skriver Nextbase i ett pressmeddelande. Särskilt hårt drabbades södra och mellersta Sverige, med region Västra Götaland som överlägsen etta på listan.

Har alla de stora viltarterna

ANNONS

20 procent av alla viltolyckor i Sverige 2021 skedde i regionen. Anledningen att regionen sticker ut är att alla de stora viltarterna såsom rådjur, älg, vildsvin, dovhjort och kronhjort finns i området. Fyra av fem av de mest olycksdrabbade vägarna i regionen är landsvägar eller riksväg utan viltstängsel och med dålig sikt, skriver Nextbase.

“Vi behöver tillsammans arbeta med att minska antalet viltolyckor. Förarens kunskap och uppmärksamhet har stor betydelse för att minska risken att en olycka sker”, säger Jonas Hysing, ordförande i Nationella Viltolycksrådet vid Polismyndigheten, enligt ett uttalande i ett pressmeddelande om hur viltolyckor ökar.

Flest viltolyckor mellan skymning och midnatt

Viltolyckorna är markant högre under timmarna mellan skymning och midnatt. Enligt polisens dokumentation sker 37,6 procent av alla viltolyckor mellan 18 och midnatt. Sammanställningen baseras på data från 2018–2021 och omfattar cirka 50 000 olyckor per år.

Varje år ökar antalet bilar på svenska vägar med ungefär 1 procent, vilket gör det allt svårare för djur att korsa vägarna. Nationella Viltolycksrådets handlingsplan pekar på behovet av fler metoder för att undvika olyckor. En sådan metod är att fler skaffar fordonskameror för att få in mer information om viltolyckor, menar Nextbase som också poängterar att en kamera i bilen ger lägre försäkringspremie och kan användas som bevismaterial.

“Moderna dashcams gör idag mer än att fånga viktiga filmklipp från trafiken, den kan också ringa SOS Alarm automatiskt när en olycka sker. Särskilt i glesbygd har det betydelse i de fall förare och passagerare inte själva kan larma”, säger Robert Ingebretsen, Sverige-ansvarig för Nextbase.

Läs även: Risk för viltolyckor störst i november

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
Jämför bilförsäkring

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bilförsäkringar.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS