Dagens PS

Fordonsindustrin i kris – så uppstod halvledarbristen

professor stanford
Halvledaraaktier är ett fortsatt starkt tips på aktiemarkanden. (Foto: TT)
Oscar Jängnemyr
Oscar Jängnemyr
Uppdaterad: 18 mars 2021Publicerad: 18 mars 2021

Halvledarbristen har flera anledningar. Enskilt hade de olika orsakerna antagligen inte orsakat dagens kris – men kombinerat beskrivs det bäst som en perfekt storm.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Dagens PS har tidigare skrivit om den globala bristen på så kallade halvledare, vilket har gjort att fordonstillverkare som Volkswagen, Volvo Cars och Porsche blivit tvungna att flagga för minskad produktion.

I en artikel i Harvard Business Review analyseras de faktorer som ligger som grund för bristen på halvledare.

ANNONS

Coronapandemin är delvis orsaken till att fordonsindustrin är i en tillverkningskris. Men även handelskriget mellan USA och Kina bidrar till halvledarbristen.

Samtidigt har fordonsindustrins agerande  resulterat i att bristen på halvledare är mer omfattande än vad den kunde ha varit.

Coronapandemin

Halvlederabristen tar avstamp i coronapandemin. I den inledande fasen av nedstängningarna föll efterfrågan på bilar och i flera fall stannade produktionen in helt när fabrikerna tillfälligt stängdes ner.

En minskad efterfråga på fordon hade dock i sig inte nödvändigtvis orsakat bristen på halvledare.

Slimmade lager

I stället pekar Harvard Business Review på fordonstillverkarnas aggressiva försök att minimera mängden komponenter i lagret som en faktor som har fördjupat krisen.

ANNONS

När väl efterfrågan på bilar började att öka under fjolårets tredje kvartal var fordonstillverkarna långsamma med att skruva upp beställningarna.

Det utgör en skarp kontrast mot exempelvis elektroniktillverkare som var mer framgrångsrika i att säkra sina leveranskedjor innan november 2020.

Handelskrig

Handelskriget mellan USA och Kina har också satt sina spår i marknaden för halvledare.

I samband med att försäljningen av halvledare kinesiska telekombolag blev hårdare reglerat under Donald Trumps tid som president började de kinesiska bolagen att bygga upp ett lager för att kunna klara sin produktion.

Samtidigt förlorade amerikanska firmor möjligheten att köpa halvledare från stora kinesiska tillverkare efter svartlistningar från den amerikanska regeringen.

En perfekt storm

Utöver de tydliga orsakerna finns det andra händelser som har bidragit till den globala halvledarbristen.

Bränder i två japanska fabriker som tillverkar komponent som används i de halvledare som fordonsindustrin använder sig av orsakade stora störningar i leveranskedjorna.

ANNONS

En av fabrikerna har fortfarande inte påbörjat tillverkning efter branden – som skedde i oktober.

Att två bränder Japan kan ge näring åt en global tillverkningskris kan förefalla att vara orimligt. Men det visar på hur många fordonsjättar har fokuserat på att hålla låga kostnader i leverantörsleden genom att behålla ett slimmat lager.

Det gör dem också mer sårbara när störningar i leverantörsleden.

Läs mer: Porsches vd om halvledarbristen: ”väldigt allvarlig” >>

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Oscar Jängnemyr
Oscar Jängnemyr

Skriver huvudsakligen om börs, makro och fonder för Dagens PS.

Oscar Jängnemyr
Oscar Jängnemyr

Skriver huvudsakligen om börs, makro och fonder för Dagens PS.

ANNONS
Bäst på bilbelysning och styling

Specialiserade på allt inom bilbelysning och styling, med ett särskilt fokus på diodtuning. Allt från högkvalitativa dekaler, LED-lister, positionsljus, blixtljus, och ett omfattande utbud av bilbelysning.

Se mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS
Spela klippet

Blir värderingen högre av notering i USA?

Klarna och andra europeiska bolag väljer att rikta sina blickar mot USA-börsen när det är dags för notering. Men att handlas på den amerikanska börsen är långt ifrån en säker väg till högre värdering. ”Financial Times har gjort en undersökning där man hade sett att av de tolv bolag man hade tittat på så hade hälften […]