Skrotningspremie floppade – nu mångdubblas stödet. Regeringen hoppas på vändning för skrotpengen om en höjning införs.
Fiasko för skrotningspremien – regeringen förtvivlad


Mest läst i kategorin
Regeringens storsatsning på en skrotningspremie för att öka antalet elbilar på vägarna har floppat. Nu agerar man i ett försök att rädda situationen genom att höja premien från 10 000 till 25 000 kronor.
Statistik från Boverket visar att endast 412 personer har beviljats den ursprungliga premien sedan den infördes i augusti 2024. Detta är långt ifrån de 10 000 fler skrotade bilar som regeringen hade räknat med.
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) erkänner att intresset varit svalt.
Missa inga nyheter – prenumerera på Dagens PS Motorbrev.
Hoppas på ökat intresse med högre premie
“Vi hoppas ju att den här höjningen kan göra att fler använder sig av det här stödet helt enkelt,” säger Pourmokhtari.
Förslaget om den höjda premien ingår i regeringens vårändringsbudget som presenterades på tisdagen. För att vara berättigad till stödet måste man skrota en minst tio år gammal avgasbil (Euro 5) och samtidigt köpa eller leasa en elbil. Stödet gäller retroaktivt, vilket innebär att de som redan fått 10 000 kronor kommer att få ytterligare 15 000 kronor.

Svenska skattepengar finansierar elmopeder i Ghana
I ett försök att kompensera för Sveriges utsläpp av växthusgaser satsar Energimyndigheten 109 miljoner kronor på ett projekt i Ghana. 48 000 nya elmopeder
Pourmokhtari vill inte spekulera i hur många fler som kommer att utnyttja det höjda stödet. Hon betonar att regeringens prioriterade klimatåtgärder är investeringar i kärnkraft, vindkraft och utbyggnad av laddinfrastruktur.
Senaste nytt
“Strössel på glassen”
“Det här (skrotningspremien) blir som lite strössel på glassen,” säger Pourmokhtari.
Regeringen planerar även att införa en elbilsbonus riktad till hushåll som är i större behov av stöd. Detta förslag väntas presenteras nästa år.
Dagens PS: Skrotningspremien otillräcklig
I en tidigare artikel på Dagens PS kritiserades den ursprungliga skrotningspremien för att vara otillräcklig. Åsa Wallenrud menar att 10 000 kronor inte är tillräckligt för att locka bilägare att byta till elbilar, eftersom inköpskostnaden för en ny elbil fortfarande är hög.

Därför får skrotningspremie ingen effekt – lockar nästan ingen
Regeringens storsatsning på en skrotningspremie för bensin- och dieselbilar har inte fått det genomslag som förväntades. Trots att 500 miljoner kronor
Svag elbilsförsäljning och dyra inköp
Wallenrud pekar också på den svaga elbilsförsäljningen i Sverige och menar att Sveriges incitament för elbilar är långt ifrån lika effektiva som i exempelvis Norge. Hon betonar att höga inköpskostnader för elbilar hämmar omställningen.
Politiska åtgärder krävs
För att öka antalet elbilar på vägarna krävs enligt Wallenrud kraftfulla politiska åtgärder, såsom skattefördelar och utbyggd laddinfrastruktur. Höjningen av skrotningspremien är ett steg i rätt riktning, men det återstår att se om det är tillräckligt för att vända trenden.

Däck- och bromsjättar i samarbete: “Förändrar allt”
Bromsjättarnas nya samarbete skakar om bilindustrin. Med kortare stoppsträckor och högre säkerhet kan framtidens bilar bli revolutionerade. Två giganter
Läs också:
Dold konstskatt i Gamla stan – hittades bakom gipsvägg. News 55
Köpa bil i oroliga tider: Vad du behöver veta. E55
Efter konkursen – nu ligger ditt DNA ute till försäljning. Realtid

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.