Den italienska ikonen Ferrari, vars namn är synonymt med bränsledriven passion och symfoniska motorljud, står vid ett historiskt vägskäl.
Syntetiska växlar ska ge Ferrari mer karaktär


Mest läst i kategorin
Steget in i den elektriska eran är oundvikligt, men oron bland traditionalister har varit påtaglig. Hur ska själen i en Ferrari bevaras utan den vibrerande kraften från en bensinmotor och den precisa känslan av en manuell växellåda?
Svaret från Maranello verkar vara lika oväntat som genialt: avancerad teknik för att återskapa känslan – med fejkade växlar och simulerade motorljud, skriver Motor1.

Bildfrossa: Porsche väcker liv i 70-talet
Nostalgi-chock. Porsche väcker 70-talet till liv med exklusiv 911 Spirit 70 i unik grön lack och retromönster. En riktig tidsmaskin. Porsche har
Illusionen av mekanisk magi
Nyligen offentliggjorda patentansökningar avslöjar Ferraris intrikata planer. Istället för att förlita sig enbart på elmotorns linjära kraftleverans, undersöker de ett system som medvetet modulerar vridmomentet för att efterlikna kraftkurvan hos en konventionell förbränningsmotor. När föraren sedan aktiverar de välbekanta paddlarna bakom ratten, kommer systemet att simulera ett avbrott i kraftflödet – en digital motsvarighet till kopplingen som trycks in vid ett växlingsögonblick.
Därefter återkommer kraften i en “ny” virtuell växel. Det kan tyckas vara en paradox – att göra en elmotor mindre effektiv för att skapa en mer engagerande känsla – men Ferraris fokus ligger tydligt på den emotionella upplevelsen bakom ratten.

Tjäna pengar på felparkerade bilar – ny svensk app
Har du någonsin irriterat dig på bilar som blockerar din utfart, ställer sig på laddplatser utan att ladda eller helt enkelt parkerar mitt i vägen? Nu kan
Senaste nytt
En digital orkester av känslor
Men det stannar inte vid simulerade växlingar. Ferrari går ett steg längre genom att utveckla ett avancerat ljudsystem med högtalare placerade både i kupén och exteriört. Dessa ska i realtid generera ljud som synkroniseras med den virtuella motorn och växellådan.
Patenten antyder en nästan oändlig palett av ljudmöjligheter, från det nasala skriket från en klassisk V12 till det dova growlet från en modern turbomotor. Föraren kommer till och med att kunna välja ljudkaraktär efter humör och preferenser – “historiskt”, “modernt”, “adrenalinpumpande” eller till och med “avslappnat”.
Och naturligtvis kommer det att finnas distinkta ljud för varje simulerad växling, ett digitalt “klick-klack” som är resultatet av avancerad ljuddesign.

Lista: Tio oförglömliga bilresor i Europa
Europa bjuder på otroliga vägar. Följ med på 10 episka bilresor fyllda med äventyr och hisnande vyer som bara väntar på att upptäckas. Att uppleva Europa
Trenden med simulerad verklighet
Ferrari är långt ifrån ensamma i sin strävan att införa artificiell känsla i den elektriska körupplevelsen. Hyundai har redan implementerat ett liknande system i sin uppmärksammade Ioniq 5 N, där man simulerar en högvarvig turboladdad fyrcylindrig motor och en åttastegad dubbelkopplingslåda. Systemet går så långt som att inkludera simulerat turbolagg – en egenskap som biltillverkare i decennier har kämpat för att eliminera.

Test: Hyundai Ioniq 5 N – äkta körglädje
Elektrisk prestanda som överraskar. Hyundai Ioniq 5 N bjuder på en unik mix av kraft och underhållning. Missa inte vårt fullständiga test. Är du redo för
Även Dodge har presenterat sin högljudda “Fratzonic Chambered Exhaust” för den kommande elektriska Charger Daytona, en renodlad ljudgenerator som ska ge bilen en muskulösare karaktär.
BMW har också antytt att de arbetar på liknande lösningar, medan Porsche har tagit en mer puristisk hållning och meddelat att de inte kommer att ägna sig åt denna typ av simulering.

Elbils-chocken: Är din “gröna” bil en miljöbov i förklädnad?
Är elbilen på din uppfart verkligen en räddare i nöden för planeten, eller döljer sig en smutsig hemlighet under det blanka lacket? Elbilstillverkaren
Kampen om själen i den elektriska eran
Ferraris satsning på simulerade körupplevelser belyser en central utmaning för alla tillverkare av prestandabilar i den elektriska tidsåldern. När komplexiteten och den unika karaktären hos en förbränningsmotor försvinner, hur skapar man då en distinkt känsla som motiverar ett högt pris och ett starkt varumärke?
Om en elbil från en volymtillverkare kan erbjuda liknande eller till och med bättre prestanda till en bråkdel av kostnaden, vad är det då som gör en Ferrari till en Ferrari?

Trumps tullkrig – men ingen fara för Ferrari
Donald Trump, USA:s tillträdande president, har lovat att införa höga tullar på import från Kina, Kanada och Mexiko. De nya tullarna, som kan bli bland de
Svaret verkar alltså vara den noggrant utformade illusionen av det förflutna, en digital hyllning till den mekaniska eran. Och kanske är det inte en dålig sak. Människan är en emotionell varelse, och om dessa avancerade system kan trigga samma känslor av spänning och engagemang som en äkta V12 och en manuell växellåda, kanske det inte spelar någon roll att det i grunden handlar om sofistikerad mjukvara och högtalare.
Ferraris första helelektriska modell förväntas presenteras senare i år, med de första leveranserna planerade till 2026. Det återstår att se om deras innovativa – och kanske kontroversiella – tillvägagångssätt kommer att lyckas bevara varumärkets unika dragningskraft i en tystare framtid.
Man kan bara spekulera i vad Enzo Ferrari själv, legenden som en gång uttalade de bevingade orden “aerodynamik är för folk som inte kan bygga motorer”, skulle ha tyckt om en Ferrari utan just en sådan.

Vinstregn för Ferrari – miljardbelopp rullar in
Trots tuff marknad, levererar Ferrari rekordresultat. Stark försäljning, nya modeller och satsning på innovation driver framgången. Ferraris framgångssaga
Läs också:
Undvik de vanligaste skadorna och sjukdomarna hos din valp. News 55
Maxa inkomsten efter 65 – undvik onödiga skatter på pension. E55
Fuskar och stjäl – motståndet mot kontorstvång växer. Realtid

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.