Kineserna är kända för att ha en väldigt lös definition av det här med varumärkesintrång. Det återspeglas bland annat i bilindustrin där kineserna tillverka en rad kinesiska kloner baserade på redan existerande bilar.
Fem kinesiska kloner av europeiska bilar
Mest läst i kategorin
Listan på så kallade kinesiska kloner kan göras lång, men här följer fem som utmärkte sig lite extra.
En kavalkad av kinesiska kloner
Senaste nytt
BAIC BJ80
BAIC BJ80 har tillverkats sedan 2016, att jämföra med bilen den har hämtat oerhört mycket inspiration från – Mercedes G-klass. G-klass, eller Geländewagen, har funnits ända sedan 1979.
Eagle EG63330K
Kineserna är inte jätteduktiga på det här med modellnamn som är lätta att komma ihåg. Även om man lätt tror att Eagle EG63330K har döpts efter en faxmaskin är så inte fallet. Den efterliknar den mycket klassiska BMW Isetta som tillverkades mellan 1956 och 1962.
Landwind X7
Landwind X7 har inte bara snott designen rakt av från Land Rover – med Range Rover Evoque – men modellnamnet är snott från BMW:s största suv – X7. Landwind X7 tillverkades mellan 2015 och 2019 då Landwind stämdes av Jaguar Land Rover och tvingades lägga ner tillverkningen.
Shuanghuan SCEO
Shuanghuan SCEO visades upp på Frankfurt-mässan 2007, något som fick BMW att ryta till – bilen är slående lik första generationen BMW X5, något som ledde till att bilen inte fick säljas i Tyskland. Det fick emellertid säljas på andra marknader i Europa.
Weikerui V7
Weikerui V7 ser ut som en Volkswagen Up som har fått ett annat emblem. Modellerna är nästintill identiska; det enda som skiljer sig är bilarnas dimensioner. V7 är lika lång men fyra millimeter bredare och 17 millimeter högre.
Läs även: Nya G-klass blir elektrisk
Läs även: Provkörning av nya BMW X7
Motorjournalist. Chefredaktör på Högsta Växeln.
Motorjournalist. Chefredaktör på Högsta Växeln.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bilförsäkringar.