Biltillverkaren Stellantis, med välkända varumärken som Jeep, Chrysler och Ram i sin portfölj, har nyligen fått en negativ signal från finansanalytikerna på UBS.
Experterna sågar Stellantis-aktien – därför ska du akta dig


Mest läst i kategorin
Investmentbanken har valt att sänka sin rekommendation för Stellantis-aktien från “köp” till “neutral”, skriver Carscoops. Den främsta anledningen till denna nedgradering är oron kring de tullar på importerade fordon som den amerikanske presidenten Donald Trump har hotat med.
Stor importandel sätter press på Stellantis
En betydande faktor i bedömningen är Stellantis stora beroende av att importera fordon till den amerikanska marknaden. Enligt uppgifter utgör importerade bilar hela 35 procent av företagets totala försäljning i USA.
Missa inga nyheter – prenumerera på Dagens PS Motorbrev.
Bland dessa fordon återfinns populära modeller som Chrysler Pacifica och den kommande helelektriska prestandamodellen Dodge Charger Daytona, vilka båda tillverkas i Windsor, Kanada.
Utöver detta produceras även Jeep Compass, den kommande eldrivna suven Wagoneer S EV samt de tunga Ram-pickupmodellerna i fabriker i Mexiko.
Senaste nytt
Tullar gynnar inte bara inhemska tillverkare
Analytiker menar att dessa potentiella tullar kommer att drabba Stellantis hårdare än vissa av deras konkurrenter, just på grund av den höga andelen importerade fordon. Även om tanken med tullar i grunden är att gynna inhemska biltillverkare, är verkligheten ofta mer komplex.
Många amerikanska biltillverkare importerar nämligen också i stor utsträckning både kompletta fordon och olika komponenter från andra länder.

Toppchefen flyr sjunkande skepp – med 380 miljoner kronor på fickan
Företaget går dåligt och Stellantis förra vd avgick. Men det var inte bara sura miner då han plockar ut en rejäl fallskärm. Carlos Tavares, tidigare vd
Fallande försäljning och tuffare konkurrens
Utöver hotet om tullar brottas Stellantis även med en annan utmaning på den amerikanska marknaden – en vikande försäljning. Analytiker befarar att företaget kommer att få det svårt att återerövra förlorade marknadsandelar, särskilt i ett läge där den generella efterfrågan på nya bilar ser ut att minska. Denna kombination av faktorer ökar risken för minskade intäkter och ett negativt fritt kassaflöde för Stellantis.
Aktiemarknaden reagerade oväntat positivt
Det är anmärkningsvärt att aktiemarknaden inte verkade dela UBS:s pessimism i någon större utsträckning.
Trots nedgraderingen steg Stellantis aktiekurs med hela 5,64 procent och stängde på 9,37 dollar per aktie.
Detta kan jämföras med Fords aktie, som också noterade en uppgång, men med en något lägre procentuell ökning på 4,07 procent till en slutkurs på 9,71 dollar.
Denna oväntade reaktion understryker den komplexitet och osäkerhet som för närvarande präglar bilindustrin och finansmarknaderna globalt.

Belönas med 225 miljoner – trots uselt vd-jobb
Försäljningen och resultatet sjönk, men företaget ändrade inte sin praxis för det utan pytsade ut över 225 miljoner kronor till ex-vd:n – investerarna är
Läs också:
Avskedad läkare fick jobb i annan region. News 55
Skrotningspremien floppade – höjs med 150 procent. E55
USA försöker isolera Kina: “Vill ha det vi har”. Realtid

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.