Dagens PS

Elbilstillverkning kan kosta bilindustrin 100 000 jobb

bilindustrin
Tillverkning av Touareg i Volkswagenfabriken i Wolfsburg. (Foto TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 02 jan. 2022Publicerad: 06 maj 2021

Elbilsboomen kan kosta 100 000 arbetstillfällen inom den tyska bilindustrin fram till år 2025, om inte fordonssektorn vidareutbildar sina anställda.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Det visar en undersökning gjord av IFO. Eftersom tillverkning av elbilar kräver färre arbetare än tillverkningen av bilar med förbränningsmotorer, och eftersom kommande pensionsavgångar inte minskar antalet arbetare i bilindustrin i den grad som behövs, behöver bilföretagen hantera ett ökat behov av omställning och arbetslöshet.

Pensionsavgångar räcker inte

IFO uppskattar att cirka 75 000 arbetare inom den tyska bilindustrins produktion kommer att pensioneras till år 2025, 39 000 av dem arbetar för närvarande inom själva bilproduktionen och resten arbetar inom produktion av bildelar.

Om produktionen av bilar med förbränningsmotorer går ned i den takt som har uppskattats med dagens utsläppsregler, kommer effekten av bytet till elmotorer att påverka minst 178 000 arbetare som tillverkar produkter som direkt, eller indirekt, är beroende av förbränningsmotorer. av dessa är, enligt IFO, 137 00 direktanställda av bilindustrin.

Läs mer: En av fem överger elbilen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Jämför bilförsäkring

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bilförsäkringar.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]