Dagens PS

Efter flygkaoset - hyrbilskaos väntar i sommar

hyrbilskaos
Att hyra bil blir allt svårare och dyrare. (Foto: TT)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 17 juni 2022Publicerad: 17 juni 2022

Traditionella biluthyrningsföretag har det tuffare än någonsin. På grund av bristen på nya bilar finns det helt enkelt inga att hyra ut, vilket lett till ett globalt hyrbilskaos. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

På senare tid har det blivit allt dyrare att hyra bil. Men kostnaderna är inte det enda problemet – idag finns det allt färre bilar tillgängliga för uthyrning.

Flera faktorer ligger bakom problemet, framförallt pandemin, halvledarbristen och kriget i Ukraina. Men enligt Wired handlar det inte om en kortvarig chock i branschen. Den minskade biltillverkningen skulle kunna förändra biluthyrningen för all framtid.  

Pandemin början på slutet

Biluthyrningsföretagen började lida redan 2020, under början av pandemin då de globala nedstängningarna drastiskt minskade på folks behov av biluthyrning. 

Nästan två tredjedelar av Avis uthyrningsverksamhet på flygplatser tvingades stänga ner, med ett tapp i intäkter på över 41 procent, 2020. För Hertz såg det ännu mörkare ut – företagets intäkter föll med 46 procent vilket ledde till en konkursansökan. 

Omöjligt att möta de nya behoven

På grund av pandemin och bristen på kunder behövde biluthyrningsföretagen sälja sina bilar, vilket i stunden verkade rimligt. “Det var ingen idé att hålla fast vid till tillgångar som inte genererade pengar”, säger Yusuf Allinson, analytiker på IBISWorld.

Men i takt med att nedstängningarna lättade upp och resandet tog fart igen blev det omöjligt för biluthyrningsföretagen att fylla på med bilar igen, särskilt på grund av halvledarbristen.  

Långvariga konsekvenser

ANNONS

Men vad innebär detta för privatpersoner? Förmodligen kommer det i framtiden, först och främst, bli allt dyrare att hyra bil. På flera ställen i Europa har priset för biluthyrning mer än fördubblats. Det kan därför vara en god idé att boka sin hyrbil långt i förväg, eller överväga andra transportalternativ.   

Bristen skulle dessutom kunna leda till att företag som arrangerar samåkning blir allt mer populära. Dessa företag har hittills inte blomstrat på marknaden, men den nuvarande krisen skulle kunna förändra läget. Några att hålla koll på är HiyaCar, Turo och Getaround. 

Läs mer: Ännu större problem med halvledare – se upp för fordonsaktier 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför bilförsäkring

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bilförsäkringar.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]