Dagens PS

Den flygande bilen - kommer Fusion JC7 lyfta?

Jetbil
Med fri sikt mot horisonten och inga köer att irritera sig på. Pendlingen ska nu tas till en ny dimension. (Foto: Greg Brown)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 17 mars 2023Publicerad: 16 mars 2023

Med elmotorer på marken och jetmotorer i luften, ska superbilen Fusion JC7 öppna nya snabba möjligheter för den tidspressade pendlaren.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Greg Brown har många timmar i luften bakom sig. Som före detta militär pilot bakom spakarna på US Navys F-18 och som civil i cockpit på flertalet Boeing 777, vet han vad som önskas och vad som krävs i luften.

Efter jobbet så lämnar du staden bakom dig med skymningen i ryggen. (Foto: Greg Brown)

ANNONS

Hans vision, superbilen Fusion JC7, är en dröm som nu håller på att bli sann. Att ta det bästa från en helikopter, privat-jet och superbil och sedan sätta samma fordonens superlativ till en och samma enhet. Så föddes tanken bakom jetbilen Fusion JC7.

Lika snabbt i luften som på marken

Målet har varit att skapa ett fordon som både är snabbt på marken liksom i luften. Dubbla Tesla-motorer på totalt 1000 hkr ger gatukapacitet för 0.100 på under fyra sekunder.

Jetbil

Med fyra hjul på marken igen, så är du garanterat snabbast till godis-kiosken. Med 100 hk på hjulen så kommer du bli först. (Foto: Greg Brown)

När du sedan ska fälla ut vingarna och starta luftfärden, slår du på de dubbla Williams FJ-33 jet-motorerna. Dina prestanda ökar då radikalt och 0 till 140 mvh drar du iväg på sex sekunder.

Väl uppe i luften hittar du en passande promenadfart kring 520 mvh och du har ändå en räckvidd på ca 750 miles.

ANNONS

Senaste nytt

Ska flyg-bilen bli verklighet nu?

ANNONS

Drömmen om den flygande bilen, har vi både sett och hört förr. Greg Brown har dock tagit det ett steg längre.

Genom ett samarbete med Stanford University har hans tankar och skisser gåtts igenom och räknats på. Och svaret är att konstruktionen på alla sätt motsvarar det som krävs för att kunna flyga.

Jet-bil

Efter landning fälls vingarna och bilen ser nästan ut som en vanlig bil igen. (Foto: Greg Brown)

“Så det är inte en fråga om det kommer fungera”, säger Brown. “Det handlar bara att hitta investorerna som kan få det att bli verklighet.”

Beräkningarna landar i att en prototyp kommer kosta ungefär 200 miljoner kronor att ta fram och de produktionsexemplar som kommer efter, torde landa på en prislapp på ca 25 miljoner styck.

Jet-bil

Bara den stora bågen bak skvallrar om att detta inte är en bil som alla andra. (Foto: Greg Brown)

Brown ser bilen som ett effektivare fordon för att ta sig snabbt mellan olika närliggande ordet. Kör till nämnares flygfält och lyft. I luften är du sedan fri.

När du sedan ska landa krävs det bara en landningsbana på 800 meter. Sedan fäller du in vingarna och kör ut på motorvägen igen.

Läs mer här om:

ANNONS

Bugattis present slutsåld

Här hittar du filmen om Chitty Chitty Bang Bang

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
Bäst på bilbelysning och styling

Specialiserade på allt inom bilbelysning och styling, med ett särskilt fokus på diodtuning. Allt från högkvalitativa dekaler, LED-lister, positionsljus, blixtljus, och ett omfattande utbud av bilbelysning.

Se mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS
Spela klippet

Blir värderingen högre av notering i USA?

Klarna och andra europeiska bolag väljer att rikta sina blickar mot USA-börsen när det är dags för notering. Men att handlas på den amerikanska börsen är långt ifrån en säker väg till högre värdering. ”Financial Times har gjort en undersökning där man hade sett att av de tolv bolag man hade tittat på så hade hälften […]