Dagens PS

Daimler: Bristen på halvledare lättar

Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 02 juni 2022Publicerad: 02 juni 2022

Daimler Truck och Mercedes signalerar att tillgången på chip ökar, efter en periods brist. Bilindustrin har i långa perioder stått stilla till följd av halvledarbristen.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Karin Rådström, som leder Daimler Trucks verksamhet i Europa och Sydamerika, säger i en intervju med Bloomberg att tillverkaren så långt har sluppit att stänga ner verksamheten i samband med de senaste kinesiska inbromsningarna.

“Det är bättre, det är inte perfekt, men det är bättre än förra året, säger Rådström. Hon säger att företaget fortfarande följer utvecklingen noga, men att det ännu är för tidigt att fira.

Bilfabrikerna har inte i fått ut den efterfrågade mängden halvledarkomponenter och man har tvingats anpassa verksamheten efter det. Men nu orsakar chipbristen inte längre lika allvarliga störningar.

Daimler och Mercedes klarar bristen

Även Mercedes-Benz produktionschef Joerg Burzer säger att situationen ser bättre ut.

Även om världsekonomin i övrigt går igenom en svår period, säger Karin Rådström att bilindustrin inte märker av någon minskad efterfrågan ens på större bilar, som annars är en sektor som är känslig för konjunktursvängningar.

”Det är fortfarande mycket hög efterfrågan i relation till det utbud som finns”, säger hon.

Daimler står fortfarande inför finansiella utmaningar efter att upplöst banden med Mercedes, och kämpar fortfarande med att skala upp tillverkningen i konkurrens både med de vanliga konkurrenterna och elbilssegmentet. Man arbetar nu för att ta fram eldrivna bilar.

Läs också:

ANNONS

USA:s nya storsatsning: halvledare
Tvärnit i nybilsförsäljningen – tapp på 20 procent

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]