Ett växande antal svenskar drabbas av mardrömssituationen: att bli av med körkortet efter ett omstritt blodprov.
Chaufförer i chock efter smygtest – körkortet ryker direkt


Mest läst i kategorin
Jurister larmar nu om att rättssäkerheten är i gungning efter att Transportstyrelsen allt oftare drar in körkort baserat på det så kallade PEth-provet, som mäter alkoholkonsumtion. En kvinna berättar nu om hur hon ovetandes testades – och plötsligt stod utan körkort, skriver TV4.
En om dagen faller offer för kritiserat test
Larmen blir allt fler gällande PEth-provet. Juristen Henrik D.A Broberg vid Trafikjuristerna har i snitt ett samtal om dagen från förtvivlade personer som nekats körkort eller fått det indraget efter att ha uppvisat för höga PEth-värden. Han menar att det naturligtvis är ett hårt slag för dem, skriver TV4.
Kritiken handlar bland annat om att provet inte ger en rättvis bild av en persons eventuella missbruksproblematik. Transportstyrelsen använder sig av två markörer för att bedöma alkoholkonsumtion: CDT och GT.
Enligt Broberg krävs det ett betydligt högre och mer frekvent alkoholintag för att få förhöjda PEth-värden jämfört med CDT-värden. För att få ett förhöjt CDT-värde behöver man dricka ungefär en flaska vin om dagen i två veckor.
Transportstyrelsen har likställt PEth-värden med detta, vilket är felaktigt. Ett förhöjt PEth-värde kan man få av att dricka motsvarande fyra flaskor vin på en vecka för en man, och tre för en kvinna. Han förklarar att detta intag kan man nå upp i under en semester utan att det behöver betyda att man har ett missbruk.

Tjäna pengar på felparkerade bilar – ny svensk app
Har du någonsin irriterat dig på bilar som blockerar din utfart, ställer sig på laddplatser utan att ladda eller helt enkelt parkerar mitt i vägen? Nu kan
Senaste nytt
“Rättssäkerheten satt ur spel”
Fredrik Bergman Evans, chef vid Centrum för rättvisa, pekar på ytterligare ett problem. Han menar att det har skapats en praxis inom sjukvården att rapportera patienter till Transportstyrelsen enbart baserat på två PEth-prover. Sedan har Transportstyrelsen enbart utifrån dessa prov dragit in körkorten, vilket nästan har blivit automatiskt.
Även om Transportstyrelsen i mars meddelade att de ser över reglerna kring medicinska krav för körkortsinnehav, välkomnas detta med viss skepsis av Bergman Evans. Han uppger att det finns cirka 300 överklagade fall gällande indragna körkort efter PEth-prov och i inget av dessa fall har man vunnit. Han konstaterar att man i praktiken är chanslös, vilket är mycket allvarligt och innebär att rättssäkerheten på detta område är satt ur spel.

Körkortsåterkallelser skjuter i höjden – vad är orsaken?
Fler än någonsin blir av med körkortet i Sverige. En del av återkallelserna är medicinska men den vanligaste orsaken kan du nog gissa rätt på. Under 2024
Susanna blev av med körkortet efter smygtest
Susanna Lindh från Sundsvall fick själv uppleva hur snabbt livet kan förändras. Efter ett rutinbesök på vårdcentralen kom beskedet från Transportstyrelsen som en chock: hennes körkort var återkallat. Hon berättar att hon först inte förstod någonting, men insåg efter ett tag att hennes läkare i smyg hade tagit ett sådant här PEth-test på henne och skickat det till Transportstyrelsen.
Gränsvärdet för PEth-provet är satt till 0,3, vilket enligt Transportstyrelsen motsvarar en konsumtion på ungefär 28–42 standardglas vin eller 21–28 burkar starköl i veckan. Något som Lindh bestämt tillbakavisar. Hon tycker för det första att det är kränkande att läkare tar sådana här tester i smyg utan hennes vetskap. Sedan menar hon att hon inte dricker alls de mängderna som det talas om. Inte en chans, säger hon upprört.

Transportstyrelsen: Medierna har rapporterat felaktiga rykten
Mediauppgifter om körkortsåterkallelser på grund av alkohol är felaktiga, menar Transportstyrelsen. Nu slår de tillbaka mot ryktena. Transportstyrelsen
Experter sågar metoden: “Ett övergrepp”
Flera experter inom området är starkt kritiska till PEth-provet som ensam grund för att dra in körkort. De menar att provet kan indikera en förhöjd alkoholkonsumtion, men inte fastställa den exakta nivån eller om det rör sig om ett riskbruk.
ST-läkaren i allmänmedicin Tor Stålhammar menar att Socialstyrelsens riktlinjer tydligt säger att man också behöver ha personliga samtal med en patient innan man kan fastställa ett riskbruk av alkohol. Det räcker absolut inte med ett PEth-test.
Han dundrar att detta är ett övergrepp mot människor och en stor skandal, både medicinskt och rättsligt, och kräver att metoden omedelbart stoppas.

Köper Kina journalisterna från Europa?
Kinesiska biltillverkare bjuder in journalisterna på lyxresor till Shanghai. Är det ett smart drag för att vinna Europas gunst? Kinesiska biltillverkare
Antalet indragna körkort på medicinska grunder, där förhöjda PEth-värden är en betydande faktor, har ökat markant sedan 2020. Trots kritiken försvarar Transportstyrelsen metoden. Utredaren på Transportstyrelsen, Patrik Grundtman, säger att det är ett prov som är rekommenderat och som används rutinmässigt i Sverige.
Körkortet bör vara en individuell prövning
På frågan om det automatiskt innebär att en person är en trafikfara bara för att de ligger över gränsvärdet i PEth-testet svarar han nej, det är självfallet inte säkert att det är så. Och gällande om det då är rätt att återkalla körkort på det sätt som nu sker, menar Grundtman att det alltid är en individuell prövning från fall till fall när det gäller återkallelse av körkortet.
Lindh har nu tagit juridisk hjälp och överklagat beslutet till förvaltningsrätten. Hon avslutar med att konstatera att detta har ställt till med enorma problem för henne i vardagen och att hon inte har begått något brott.

Transportstyrelsen: Nej – 1,5 flaskor vin i veckan räcker inte
Rykten om alkohol och körkort har skapat förvirring. Nu klargör Transportstyrelsen var gränsen faktiskt går. Kan en och en halv flaska vin i veckan göra
Läs också:
Polismyndighetens ekonomi är en enda röra. News 55
Är din nya elbil en tickande hälsobomb på motorvägen? E55
Domedagsspiralen som kan fälla USA:s ekonomi. Realtid

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.