En dom i brittiska appellationsdomstolen kan ge bilköpare som tecknat finansieringsavtal rätt till en del av ett miljardbelopp i kompensation.
Bilköpare kan få dela på miljardbelopp
Mest läst i kategorin
Marcus Johnson, 34, från Wales, köpte sin första bil – en Suzuki Swift – år 2017. Han informerades inte om att bilhandlaren fick 25 procent provision på finansieringsavtalet, vilket lades på hans kostnader.
I ett prejudicerande fall med två andra målsägande beslutade appellationsdomstolen i oktober att finansbolaget ska betala tillbaka den dolda provisionen plus ränta till Johnson. Han kommer nu att få drygt 36 000 kronor skriver BBC.
Johnson var “rasande” när han fick reda på vad som hade hänt.
“Jag betalade 18 000 kronor för vad jag bara kan beskriva som att bli visad runt i bilhallen i tio minuter och sedan få ett papper utskrivet”, säger han.
Han kände sig tvingad att använda finansiering när han köpte bilen och beskriver det som “hjärtskärande” att få veta att så mycket extra pengar hade tagits ut.
Dolt provisionssystem avslöjat
Johnson köpte bilen från bilhandlaren Trade Centre Wales för 52 000 kronor, och företaget ordnade finansiering med Cardiff-baserade MotoNovo Finance. Han informerades inte om att bilhandlaren fick en provision på 18 000 kronor, vilket motsvarade cirka 25 procent av det totala beloppet han lånade.
Bilfinansieringsbranschen i gungning
Bilfinansieringsbranschen i Storbritannien avsätter nu enorma summor pengar för att reglera liknande potentiella krav i framtiden. Domen har skapat oro i branschen, och många finansbolag fruktar nu en flod av stämningar.
Hur kan du göra anspråk?
Det är viktigt att registrera ditt krav så snart som möjligt, enligt Martin Lewis från konsumentorganisationen Money Saving Expert.
Han säger att de som vill göra anspråk inte nödvändigtvis behöver gå via ett skadeståndsföretag. Lewis råder bilköpare att först kontrollera om deras finansieringsavtal inkluderade ett diskretionärt provisionsarrangemang och, om det gjorde det, lämna in ett tidstämplat klagomål till företaget.
“Hemlig provision” olagligt
Detta bekräftas av juristen Gary Rycroft. Han menar att det rättsliga prejudikatet från appellationsdomstolens dom innebär att “hemlig provision” anses vara olagligt. Rycroft uppmanar konsumenter att kontrollera sina kontrakt och kontakta sina finansieringsbolag.
Nya regler sedan 2021
Reglerna för provision har ändrats i Storbritannien sedan 2021, då Financial Conduct Authority förbjöd diskretionära provisionsarrangemang.
Läs också:
Kris i bilindustrin: Vad innebär det för Sverige? Realtid
FI vill diskutera flytt av tjänstepension. News 55
Motorjournalisternas dom: Så bra är nya Skoda Octavia RS
Skoda Octavia RS har fått sig en rejäl genomkörare av Europas motorjournalister. Och omdömena? De är överlag mycket positiva. Den tjeckiska kombibilen
Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.
Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bilförsäkringar.